600 migranten door Spanje van zee gehaald

Het is een van de drukste dagen dit jaar voor de kustwacht. De westelijke mediterrane route wordt meer en meer gebruikt om Europa te bereiken.

De geredde migranten werden naar de Spaanse stad Tarifa gebracht.
De geredde migranten werden naar de Spaanse stad Tarifa gebracht. Foto Jorge Guerrero/AFP

In 24 uur tijd heeft de Spaanse kustwacht ongeveer zeshonderd migranten van zee gered, meldt persbureau AP. De meesten probeerden via de Straat van Gibraltar de oversteek te maken van Marokko naar Spanje. Het gaat om een van de drukste dagen dit jaar voor de Spaanse kustwacht.

Op woensdag trof Spanje 424 migranten aan in de Straat van Gibraltar en 169 in een oostelijker gedeelte van de Middellandse Zee. Donderdagochtend kwamen er nog vijf migranten bij die op een bootje in de Straat van Gibraltar voeren.

De meeste migranten die per zee de oversteek van Afrika naar Europa proberen te maken nemen de route via Libië naar Italië. De route van Marokko naar Spanje -
de westelijk mediterrane route - wordt echter populairder. Dit jaar hebben 9.000 migranten Spanje al bereikt, een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Afrikanen en Syriërs

Migranten maken niet altijd de oversteek in een poging Spanje te bereiken. Met enige regelmaat pogen ze ook binnen te komen in de Spaanse enclaves Ceuta en Mellila, die op het Marokkaanse vasteland liggen.

Volgens cijfers van het Europees grensagentschap Frontex zijn de meeste mensen die de oversteek maken afkomstig uit West-Afrika, meer specifiek uit Ivoorkust, Guinea en Gambia. Toch neemt ook het aantal Syriërs toe dat via die route Europa probeert te bereiken.

Waren er in heel 2015 nog 150 Syriërs die deze route namen, alleen in het eerste kwartaal van 2017 waren dat er al 381. Zij werden vaak al ontdekt bij het oversteken van de grens met Marokko.