37 doden bij opstand gevangenis Venezuela

Alle doden zijn gevangenen. Er raakten veertien soldaten en cipiers gewond. Bendes maken vaak de dienst uit in de overbevolkte gevangenissen van Venezuela.

Soldaten blokkeren de weg die leidt naar de gevangenis in Puerto Ayacucho. Foto AFP

Bij een poging om een gevangenisopstand neer te slaan in Venezuela zijn 37 doden gevallen. Dat heeft de gouverneur van de staat Amazonas, waar de gevangenis zich bevindt, op Twitter laten weten. De inval van veiligheidstroepen duurde urenlang. De hele nacht waren schoten te horen.

De gouverneur, Liborio Guarulla, spreekt van “een bloedbad”. Volgens Guarulla ligt het mortuarium van de gevangenis helemaal vol. Er zijn ook vier gewonden gevallen en een gevangene wist te ontsnappen. Onder de veiligheidstroepen die de gevangenis bestormden en de cipiers vielen veertien gewonden. De openbaar aanklager heeft twee mensen aangesteld om onderzoek te doen naar de gebeurtenissen.

Twitter avatar LiborioGuarulla Liborio Guarulla Los datos q hasta ahora manejamos de la masacre en el CEDJA: 37 fallecidos, 61 vivos (28 traslado a Apure 33 PYH),… https://t.co/LElmB55zPD

Overbevolkt

De gevangenis in Puerto Ayacucho, de hoofdstad van de staat Amazonas, is eigenlijk bedoeld voor mensen die in afwachting zijn van hun proces. Maar sommigen zitten er al jaren opgesloten zonder dat hun zaak voor de rechter is gekomen, zeggen mensenrechtenorganisaties. Er is geen reguliere gevangenis in Amazonas, hoewel de Venezolaanse wet wel voorschrijft dat elke staat er minstens één heeft.

De totale capaciteit van Venezolaanse gevangenissen is zo’n 35.000, maar er zijn bijna 90.000 gedetineerden onder wie meer dan 30.000 in soortgelijke instellingen als in Puerto Ayacucho. Regelmatig leidt die overbezetting tot rellen en opstanden onder gevangenen.

Bendes aan de macht

In april vielen twaalf doden bij een opstand in Barcelona, in het noorden van Venezuela. Een maand eerder waren dat er veertien in San Juan de Los Morros, op zo’n tachtig kilometer van Caracas.

Vanuit gevangenissen worden criminele activiteiten vaak doorgezet en bendes maken er de dienst uit. Er worden drugs verhandeld en ontvoeringen en overvallen gepland. Vaak hebben gevangenen de beschikking over er automatische wapens en soms zelfs handgranaten.

    • Joram Bolle