Vredesakkoord

VN: Rebellengroep FARC heeft alle wapens ingeleverd

De rebellengroep FARC heeft alle wapens ingeleverd. Dat schrijft Jean Arnault, de speciale VN-gezant in Colombia dinsdag in een verklaring. Hiermee heeft de FARC voldaan aan de belofte om te ontwapenen, een belangrijk onderdeel van het vredesakkoord dat in november met de regering werd gesloten. Met de ontwapening zijn alle 26 kampen ontruimd, evenals de ondergrondse tunnels. Volgens Arnault zijn onder meer 8.000 wapens, 22.000 kilo explosieven en 1,3 miljoen patronen overgedragen. Er zal nu een waarheidscommissie of vredestribunaal worden opgericht waar de rebellen zich moeten verantwoorden. Het vredesakkoord moet een einde maken aan de ruim vijftig jaar durende burgeroorlog die aan meer dan 200.000 mensen het leven heeft gekost. (AP, Reuters)

    • Maral Noshad Sharifi