Trump schaft adviesraden af

Reactie na Charlottesville

De ontbinding van twee adviesraden gericht op banengroei en de economie volgt op het besluit van Amerikaanse topmannen zich van Trump af te keren.

Donald Trump en de CEO van Merck, Ken Frazier, die is teruggetreden uit President’s Manufacturing Council. Foto Saul Loeb/AFP

Donald Trump heft zijn twee adviesraden met topbestuurders uit het bedrijfsleven op. Dat liet de Amerikaanse president woensdag weten in een tweet. „In plaats van druk uit te oefenen op de ondernemers van de Manufacturing Council & Strategy & Policy Forum, beëindig ik beide. Bedankt iedereen!”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Rather than putting pressure on the businesspeople of the Manufacturing Council & Strategy & Policy Forum, I am ending both. Thank you all!

Na zijn aantreden heeft Trump twee speciale adviesraden met captains of industry opgericht: de American Manufacturing Council, gericht op banengroei, en het President’s Strategic and Policy Forum, gericht op de economische agenda.

De ontbinding van beide raden volgt op het besluit van Amerikaanse topbestuurders zich één voor één van Donald Trump af te keren. Zes leden van de American Manufacturing Council zijn er deze week uitgestapt. Reden: Trumps lauwe reactie op de gewelddadige demonstratie van extreem-rechtse groeperingen in het stadje Charlottesville, in de staat Virginia. Tijdens de rellen afgelopen weekend vielen doden en gewonden, maar de president weigerde extreem-rechts aanvankelijk expliciet te veroordelen.

Met zo’n president willen captains of industry niet geassocieerd worden, zo bleek. Maandag liet de bestuursvoorzitter van farmaceutisch bedrijf Merck als eerste weten op te stappen. „Amerika’s leiders moeten onze fundamentele waarden eren door uitingen van haat, fanatisme en groepssuperioriteit duidelijk te veroordelen”, verklaarde topman Kenneth Frazier.

De raad liep al leeg

De bestuursvoorzitter van technologiebedrijf Intel volgde zijn voorbeeld, zo liet hij weten in een verklaring, in iets wolliger taalgebruik dan Frazier. Intel-topman Brian Krzanich schreef „alle leiders” te hebben opgeroepen de gewelddadige wit-nationalistische groepen te „veroordelen”. Krzanich trad terug omdat hij „voortgang wil maken, terwijl velen in Washington meer bezig lijken met het aanvallen van iedereen die het met hen oneens is. We moeten degenen die opkomen voor gelijkheid en andere gekoesterde Amerikaanse waarden eren – niet aanvallen.”

Ook topman Kevin Plank van sportkledingketen Under Armour kondigde maandag aan de raad te verlaten. Hij verklaarde: „We blijven overtuigd van ons potentieel en vermogen om de Amerikaanse maakindustrie te verbeteren. Echter, Under Armour houdt zich bezig met innovatie en sport, niet met politiek.”

Dinsdag liep de American Manufacturing Council nog verder leeg, toen ook Scott Paul liet weten de raad te verlaten. Hij is de leider van de Alliance for American Manufacturing, een partnerschap van een aantal bedrijven en de vakbond voor de staalindustrie. Paul treedt terug „omdat het het juiste is om te doen voor mij”. Later liet ook de vertegenwoordiger van vakbond AFL-CIO nog weten niet een adviesraad te kunnen zitten van „een president die fanatisme en binnenlands terrorisme tolereert”.

Woensdag voegde de topman van technologieconcern 3M zich nog bij de opstappers. „Duurzaamheid, diversiteit en inclusiviteit zijn mijn persoonlijke waarden en ook fundamenteel voor de visie van 3M”, verklaarde bestuursvoorzitter Inge Thulin.

Liever kwijt dan rijk

Aan de eerste topman die terugtrad, wijdde Trump maandag al een aparte tweet. „Nu Ken Frazier van Merck Pharma is teruggetreden uit President’s Manufacturing Council, heeft hij meer tijd om AFZETPRIJZEN VAN MEDICIJNEN TE VERLAGEN.” In zijn tweede reactie op de leegloop, dinsdag, wekte Trump de indruk deze kritische leden toch liever kwijt dan rijk te zijn. „Voor elke CEO die uitvalt uit de Manufacturing Council, heb ik velen die hun plaats kunnen innemen.” Nu heeft Trump dus toch besloten er maar mee te stoppen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Now that Ken Frazier of Merck Pharma has resigned from President’s Manufacturing Council,he will have more time to LOWER RIPOFF DRUG PRICES!

Het is niet voor het eerst dat leiders uit het bedrijfsleven afstand nemen van Trump. Topman Elon Musk van autofabrikant Tesla stapte in juni al uit de American Manufacturing Council, nadat Trump had aangekondigd zich terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Om die reden verliet Musk ook het President’s Strategic and Policy Forum, de andere adviesraad met prominenten uit het bedrijfsleven. Ook de baas van The Walt Disney Company stapte vanwege Parijs uit dit forum.

    • Teri van der Heijden