Taiwanese minister treedt af na stroomstoring

Door de storing, veroorzaakt door een menselijke fout, kwamen 6,8 miljoen huishoudens zonder stroom te zitten.

Een politieagent regelt het verkeer in Taipei tijdens de stroomstoring.
Een politieagent regelt het verkeer in Taipei tijdens de stroomstoring. Foto Reuters

Ruim 6,8 miljoen huishoudens in Taiwan hebben dinsdagavond zonder stroom gezeten tijdens een storing in de grootste elektriciteitscentrale van het land, zo meldt persbureau Reuters. Door de omvang van de storing zag minister van Economische Zaken Chih-Kung Lee zich genoodzaakt op te stappen.

In zes grote steden, waaronder de hoofdstad Taipei, lag het openbare leven urenlang stil door de storing. Miljoenen Taiwanezen konden geen gebruik maken van koelkasten en airconditioning, terwijl de temperatuur op sommige plekken opliep tot 35 graden.

Zes generatoren vielen stil nadat de gastoevoer in de centrale werd onderbroken - een menselijke fout. Vertrekkend minister Lee beloofde dat de persoon die de fout maakte wordt opgespoord en berecht. Ook president Tsia Ing-wen bood haar excuses aan voor de storing. Het is nu aan de Taiwanese overheid om uit te leggen hoe het mogelijk is dat door één incident de stroomvoorziening dusdanig wordt geraakt.

Schade beperkt

Hoewel de storing een aanzienlijk deel van de 24 miljoen Taiwanezen trof, is de schade voor het bedrijfsleven beperkt gebleven. ‘s Werelds grootste chipmaker TSMC liet weten geen problemen te hebben gehad, evenals elektronicaproducent Pegatron. Ook het Taiwanese leger zou dankzij noodgeneratoren weinig last hebben ondervonden van de storing.

Volgens de Taiwanese elektriciteitsmaatschappij CPC was dit de grootste stroomonderbreking sinds 1999. Naar verwachting zouden de problemen woensdag weer over moeten zijn.