Ruim driehonderd doden door overstromingen Zuid-Azië

De meeste doden vielen in het oosten van India en Nepal door hoogstaand water en aardverschuivingen.

Het Nepalese leger helpt met het opruimen van modder na overstroming van het vliegveld van Biratnagar, zo'n 200 kilometer van de hoofdstad Kathmandu. Foto Prakash Mathema/AFP

In India, Nepal en Bangladesh zijn als gevolg van de moessonregens ruim driehonderd doden gevallen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van lokale autoriteiten. Nepal kampt met de heftigste regenval in tien jaar tijd. Ook in India valt er dit jaar meer regen dan gemiddeld. In het hele land stierven dit jaar ruim achthonderd mensen door overstromingen, die het gevolg zijn van de regenval.

De meeste doden vielen in het oosten van India en in buurland Nepal. De Indiase autoriteiten melden 150 doden. In Nepal heeft het natuurgeweld 120 levens geëist.

Twitter avatar nepalitimes Nepali Times See how people in Saptari & Janakpur are coping in the aftermath of the floods
https://t.co/BxjPoeSxCr… https://t.co/hnoLAULGmT

Veel mensen zijn verdronken en ook werden gebouwen, bruggen en landbouwoogsten volledig verwoest. De lokale autoriteiten vrezen dat het de overstromingen zullen leiden tot een uitbraak van ziekten als tyfus en geelzucht. Daarvan zijn de eerste gevallen gemeld.

Maandag overstroomde de Indiase IT-hoofdstad Bangalore. De stad kreeg de grootste hoeveelheid water te verwerken in twintig jaar.

Twitter avatar nepalitimes Nepali Times See how people in Saptari & Janakpur are coping in the aftermath of the floods
https://t.co/BxjPoeSxCr… https://t.co/hnoLAULGmT

Meer regen

Meteorologen voorspellen nog meer regen in het gebied. Vooral in Bangladesh zal het water nog flink stijgen, omdat de overvolle rivieren uit het hoger gelegen India in het dichtbevolkte land uitkomen. Tot nu toe vielen in Bangladesh ruim dertig doden en hebben zo’n 350.000 mensen hun huis verlaten vanwege het stijgende water. In het regenseizoen staat in Bangladesh ongeveer 30 procent van het land onder water.

Het regenseizoen duurt in Zuid-Azië van juni tot september.

    • Heleen Gorris