Hack kost Maersk honderden miljoenen

De cyberaanval van eind juni dit jaar kost de Deense rederij 200 tot 300 miljoen dollar, zei het woensdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Foto Marco de Swart/ANP

A.P Møller-Maersk verwacht dat de wereldwijde cyberaanval waarvan het bedrijf in juni slachtoffer werd 200 tot 300 miljoen dollar heeft gekost (170 tot 255 miljoen euro). Dat maakte de Deense scheepsvervoergigant woensdag bekend bij de kwartaalcijfers. Ook het dagenlang stilliggen van twee Rotterdamse containerterminals van het bedrijf zijn daarbij meegeteld, al splitst het bedrijf de schade niet specifiek uit per bedrijfsonderdeel in het kwartaalbericht.

In de laatste week van juni werd Maersk getroffen door een aanval met de gijzelingssoftware Petya/NotPetya. „Volumes zijn negatief beïnvloed gedurende een aantal weken in juli,” aldus bestuursvoorzitter Søren Skou in het kwartaalverslag. Volgens hem zijn de gevolgen pas echt specifiek te maken bij de volgende kwartaalcijfers.

Lees ook deze vier vragen over die cyberaanval: Dit lijkt geen gewone gijzelsoftware

Behalve containerterminals kwamen ook andere cruciale bedrijfsystemen plat te liggen, waaronder e-mail. Bij de aanval werden ook veel andere bedrijven geraakt, zoals pakketvervoerder TNT, farmaceut MSD en levensmiddelenproducent Reckitt Benckiser. Die bedrijven hebben waarschijnlijk net als Maersk vele miljoenen euro’s schade geleden, en komen ook pas later met exacte ramingen.

Over het tweede kwartaal leed Maersk een verlies van 264 miljoen dollar. Dat negatieve resultaat werd vooral veroorzaakt door afschrijvingen op de boekwaarde van terminals en tankers. De onderliggende winst ging echter wel omhoog. Met 389 miljoen dollar verdriedubbelde die vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De totale omzet steeg met ruim 8 procent en kwam uit op 9,6 miljard dollar. (NRC)