Oppositie Kenia vecht uitslag verkiezingen aan

Oppositieleider Raila Odinga denkt dat bij de verkiezingen stemcomputers zijn gehackt en de uitslag is gemanipuleerd.

Raila Odinga tijdens de persbijeenkomst van woensdagmiddag. Foto Ben Curtis/AP

De oppositie in Kenia legt zich voorlopig nog niet neer bij de uitslag van de verkiezingen van vorige week. Oppositieleider Raila Odinga kondigde woensdag aan dat hij de zaak wil voorleggen aan het Hooggerechtshof, meldt AP. Odinga vreest dat bij de verkiezingen stemcomputers zijn gehackt en de uitslag is gemanipuleerd.

Naast een gang naar de hoogste Keniaanse rechter riep de oppositieleider aanhangers op tot “burgerlijke ongehoorzaamheid”. Dat kan om allerlei soorten acties gaan, zo liet hij tegenover aanwezige journalisten weten.

“We zullen protestmarsen houden, momenten van stilte organiseren, op trommels slaan en alles doen om maar de aandacht te vestigen op deze electorale misstanden.”

Volgens Odinga staat de Keniaanse democratie op het punt “geslacht” te worden door de zittende regering van president Uhuru Kenyatta. “We zullen dit niet accepteren en blijven strijden”, aldus de oppositieleider. Ook na de verkiezingen van 2013 vocht Odinga de uitslag aan, toen zonder succes.

Twintig doden bij demonstraties

Over de uitslag van de verkiezingen van vorige dinsdag wordt al sinds de eerste, voorlopige resultaten getwist. Volgens de officiële uitslagen werd Kenyatta met ruim 54 procent van de stemmen herkozen als president van het Oost-Afrikaanse land. De oppositie meent echter dat die uitkomsten frauduleus zijn, omdat bij de computers van de kiescommissie is ingebroken.

De corruptie in Kenia is hoog, de kloof tussen arm en rijk diep, net als het wantrouwen tussen verschillende stammen. Voor de verkiezingen begonnen, was de vrees voor onrust al groot.

Sindsdien is met name hoofdstad Nairobi het toneel van protesten van de oppositie. Die gaan gepaard met veel geweld, zowel van de zijde van de demonstranten als bij de paramilitaire politie. In een week tijd zijn volgens Keniaanse mensenrechtenorganisaties zeker twintig mensen om het leven gekomen. Zonder uitzondering gaat het om betogers.

In hoeverre de bewering van oppositieleider Odinga waar is, valt volgens onze correspondent Koert Lindijer moeilijk na te gaan. Uit te sluiten valt het in elk geval niet, gezien de zware beveiligingsgebreken die in het verleden aan het licht zijn gekomen bij stemcomputers. De kiescommissie zelf blijft voorlopig volhouden dat er niet gehackt is, maar dat alleen een mislukte hackpoging heeft plaatsgevonden.

    • Joost Pijpker