Verwarring over vervolging Grace Mugabe

Mugabe vraagt diplomatieke immuniteit aan. Volgens de meest recente berichten is zij nog steeds in Zuid-Afrika.

Grace Mugabe op een politieke bijeenkomst van regeringspartij Zanu PF in Harare.
Grace Mugabe op een politieke bijeenkomst van regeringspartij Zanu PF in Harare. Foto Jekasai Njikizana / AFP

De Zimbabwaanse presidentsvrouw Grace Mugabe, die dinsdag in Zuid-Afrika in opspraak raakte omdat ze iemand zou hebben mishandeld, doet een beroep op haar diplomatieke immuniteit. Dat meldt persbureau Reuters woensdag. Als haar aanvraag wordt ingewilligd en zij als diplomaat onschendbaar is, kan zij niet worden vervolgd voor mishandeling.

Woensdagochtend ontstond er verwarring over Grace Mugabe’s huidige verblijfplaats. Ze zou volgens de BBC toch op het vliegtuig naar Zimbabwe zijn gestapt, terwijl de Zuid- Afrikaanse autoriteiten hadden verklaard met haar gesproken te hebben en door haar medewerking geen arrestatiebevel hadden uitgevaardigd. Woensdagmiddag verklaarde de Zuid-Afrikaanse politie toch dat zij nog in Zuid-Afrika is.

Dinsdag verklaarde minister van Politie Fikile Mbalula dat er een onderzoek loopt en dat ze met zekerheid zal worden aangeklaagd wegens mishandeling. Persbureau AP meldt dat haar beroep op diplomatieke immuniteit nog wordt bekeken.

Politieke ambities

De zaak kwam aan het rollen toen een 20-jarige Zuid-Afrikaanse vrouw beweerde door Mugabe te zijn geslagen met een verlengsnoer. Op sociale media doken foto’s op van de vrouw, die met een flinke jaap in haar voorhoofd haar verhaal doet. Het slachtoffer was op het moment van de mishandeling op de hotelkamer van twee zoons van Mugabe in Johannesburg.

Lees ook: ‘Gucci Grace’ tegen de generaals

Een eventuele veroordeling kan problematisch zijn voor Grace Mugabe, die zich onlangs nadrukkelijk presenteerde als mogelijke opvolger van haar 93-jarige echtgenoot Robert Mugabe. Ze was dit weekend in Zuid-Afrika op zakenreis, waarbij ze niet met een diplomatiek paspoort reisde.

    • Sjoerd Klumpenaar
    • Heleen Gorris