Foto Abhishek Bali

‘Negatieve gevoelens moet je overstijgen’

Jong! in het buitenland

Deze zomer in de rubriek Jong! pubers uit negen wereldsteden over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Chetna Chugh (12) uit New Delhi.

Verjaardag

„Hier in India is leeftijd niet zo belangrijk. Lang niet iedereen viert zijn verjaardag. Ik wel. Ik ben geboren op 17 januari, dan vier ik dat ik leef, want ik hou van het leven. Ik ben een vrolijk persoon. Ik weet dat er ook veel verdriet is, maar ik zie altijd het positieve.”

Boosheid

„Ik hou niet van mijn boosheid. Het gevoel dat ik iemand iets wil aandoen maakt me zwak. Dus ik blijf meestal kalm. ‘Rustig blijven, rustig blijven’, vertel ik mezelf dan. Dat is gewoon beter, want negatieve gevoelens moet je overstijgen. Mijn moeder zegt altijd dat ik mensen moet vergeven, omdat ik me dan beter voel.”

God ziet alles

„In onze cultuur gaan we uit van karma – als ik goede daden verricht, word ik beloond, voor slechte word ik gestraft. Je komt er niet onderuit, want God ziet alles. Ik ben hindoe en daar ben ik heel trots op. Ik groei daardoor op met veel positievere waarden dan anderen. Het is vooral onze yoga-leraar, op school, die veel vertelt over het hindoeïsme. Hij leert ons over de grootse geschiedenis van India. Bharat Mata, Moeder India, zo noemen wij ons land. India is zo divers – kasten, religie, taal, we hebben zoveel van alles. Maar toch zijn we één. We geloven dat iedereen gelijk is en dat niemand gediscrimineerd mag worden. Zelfs de mensen uit jouw land komen hier om innerlijke rust te zoeken.”

Foto’s Abhishek Bali

Goede Indiërs

„Ik heb op school geleerd wat kasten zijn, maar ik weet niet tot welke ik behoor. Mijn ouders vertellen mij alles wat ik moet weten om een goed leven te leiden, maar over kaste hebben ze het nooit. Het maakt volgens mij niet uit van welke kaste je bent om een goede Indiër te zijn. Of moslims goede Indiërs zijn? Ik weet het niet. Ik heb wel gehoord dat er goede moslims zijn. Zoals een vriendinnetje van me. Zij is moslim en een goede Indiër.”

Techniek en wetenschap

„Mijn land is heel belangrijk voor me. Ik hoop dat het zich ontwikkelt tot het allermachtigste ter wereld. Ik wil daarbij helpen. Daarom wil ik les gaan geven aan andere kinderen, als ik volwassen ben. Ik wil leraar techniek en wetenschap worden. Dat is een belangrijk vak voor de ontwikkeling van onze samenleving.”

Deze zomer in de rubriek Jong! pubers uit negen wereldsteden over zichzelf, de wereld en elkaar. pubers@nrc.nl