‘Les over Wilhelmus bij nieuw kabinet’

Het CDA lijkt zijn zin te krijgen met lessen over het volkslied. Een D66-voorstel over het slavernijverleden haalde de tekst niet.

CDA-kopstukken Elco Brinkman (l) en partijleider Sybrand Buma zingen het Wilhelmus tijdens het najaarscongres van het CDA in 2014.
CDA-kopstukken Elco Brinkman (l) en partijleider Sybrand Buma zingen het Wilhelmus tijdens het najaarscongres van het CDA in 2014. Foto Bart Maat / ANP

Opnieuw is er gelekt vanaf de onderhandelingstafel van de kabinetsformatie. Het AD zag een concepttekst van het volgende regeerakkoord in, waarin staat dat scholen les moeten geven over de tekst, melodie en de betekenis van het Wilhelmus.

Tijdens de campagne ging vooral het CDA van Sybrand Buma prat op het gebruik van het volkslied om jongeren bewust te maken van normen en waarden. Buma’s idee om jongeren het Wilhelmus voortaan staand te laten zingen op scholen, staat volgens de krant niet in het concept. Het volkslied en de grondwet zijn volgens de onderhandelende partijen “elementen die van belang zijn voor de nationale identiteit”.

Boekje op verjaardag

Locaties die van historisch belang zijn, zouden ook duidelijker aangegeven moeten worden als het aan de onderhandelende partijen ligt. Daarnaast zou iedere achttienjarige op zijn verjaardag een boekje moeten krijgen over de geschiedenis van Nederland. Volgens het AD zou D66 hebben gepleit voor extra onderwijs over het koloniale- en slavernijverleden in Nederland, maar zou dit de concepttekst niet hebben gehaald.

Verder schrijft de krant over de mogelijke invoering van verplicht maatschappelijke werk - een wens van CDA en ChristenUnie, waar ook D66 wel voor warm zou lopen. Jongeren moeten een bepaalde periode maatschappelijk werk vervullen, mogelijk bij defensie of politie. De VVD is hierop tegen, omdat het te duur zou zijn.

Lees ook: Formatie chagrijnig door na lek

Dinsdag kwam het AD ook al met nieuws uit de kabinetsformatie, toen het berichtte over dat een nieuw kabinet niet met een wet over voltooid leven komt. Daar tegenover staat een uitbreiding van embryo-onderzoek. Het lek van dinsdag frustreerde de onderhandelingen, waardoor er enkele uren verloren gingen aan het herstellen van de gesprekken.