Halfjaarcijfers

Heijmans boekt na zes jaar winst

Bouwer Heijmans klimt uit het dal. Voor het eerst sinds 2011 lijdt het bouwbedrijf uit Rosmalen geen verlies meer. Raakte Heijmans (omzet 646 miljoen euro omzet, 4.500 werknemers) in heel 2016 nog 110 miljoen euro kwijt, nu was het netto resultaat in het eerste half jaar 20 miljoen euro. Het operationeel resultaat ging van 15 miljoen euro verlies naar 38 miljoen euro winst in de eerste twee kwartalen. Het bedrijf voldoet weer aan de afspraken met de bank, de schuld krimpt, de orderportefeuille groeit. Bestuursvoorzitter Ton Hillen schreef in een persverklaring dan ook „content” te zijn. De koers steeg na de publicatie van de cijfers met ruim 6 procent.

De Nederlandse woningmarkt groeit, en daar profiteert huizenbouwer Heijmans van. Utiliteitsbouw – kantoren, ziekenhuizen, scholen – trekt nog maar „voorzichtig” aan, maar gebouwbeheer groeit snel.

Heijmans had de afgelopen jaren last van een paar probleemprojecten, die veel tijd en geld kostten. De aanleg van de Westfrisiaweg werd tijdelijk stil gelegd door een conflict, de bouw van de Energiefabriek in Tilburg liep uit en de eerste paal van het nieuwe RIVM-gebouw is nog niet in de grond geslagen. Maar, zei Hillen, de impact daarvan is „steeds minder”.

    • Carola Houtekamer