Haagse imam krijgt gebiedsverbod opgelegd door minister Blok

De omstreden radicale imam Fawaz Jneid, die de afgelopen jaren op verschillende plekken in Den Haag predikte, heeft dinsdag een gebiedsverbod opgelegd gekregen door het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dat laat een woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok (VVD) weten.

Het gebiedsverbod geldt voor een gebied in Transvaal en de Schilderswijk in Den Haag, waar de 53-jarige Jneid vaak zijn radicale boodschappen verspreidt. De gemeente Den Haag vroeg eerder aan de beheerder van een pand waar Jneid predikte de imam te weren. Daaraan werd echter geen gehoor gegeven.

De maatregel gaat binnen tien dagen in en geldt voor zes maanden. Jneid kan nog in beroep gaan.

De imam predikt onder meer tegen homo’s en mensen die in zijn ogen de islam lasteren. Hij werd eerder als hoofdimam ontslagen uit de salafistische As Soennahmoskee, voor het sluiten van onwettige religieuze ‘shariahuwelijken’. Ook had hij conflicten met het moskeebestuur.

Het ministerie vindt dat Jneid intolerantie en radicalisering in de hand werkt. „En dat in een wijk waarin grote zorgen zijn als het gaat om radicalisering”, aldus de woordvoerder van Blok. Het verbod was aangevraagd door de Haagse burgemeester Pauline Krikke. Zij en Blok houden „nauw overleg”.

De minister kon het gebiedsverbod opleggen door de Wet tijdelijke bestuurlijke maatregelen te gebruiken, die sinds 1 maart van kracht is.

    • Casper van der Veen
    • Pim van den Dool