Grace Mugabe, in Zuid-Afrika verdacht van mishandeling, vertrekt gauw naar Zimbabwe

Grace Mugabe, de vrouw van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe, die dinsdag in Zuid-Afrika in opspraak raakte omdat ze iemand zou hebben mishandeld, is terug in Zimbabwe. Aanvankelijk werd gezegd dat ze zichzelf bij de politie had gemeld. Maar volgens de BBC is dat niet het geval. Grace Mugabe is in Harare aangekomen, bevestigen de Zimbabwaanse autoriteiten.

Aanvankelijk verklaarde de politie in Zuid-Afrika met haar gesproken te hebben. Er zou geen arrestatiebevel zijn uitgevaardigd omdat de 52-jarige presidentsvrouw zou hebben beloofd zichzelf aan te geven. Uiteindelijk heeft ze dat dus niet gedaan. Dinsdag zei minister van Politie Fikile Mbalula dat er een onderzoek loopt en dat ze zal worden aangeklaagd. Onduidelijk is of er al een arrestatiebevel ligt.

De zaak kwam aan het rollen toen een 20-jarige Zuid-Afrikaanse vrouw beweerde door Mugabe te zijn geslagen. Op sociale media doken foto’s op van de vrouw, die met een flinke jaap in haar voorhoofd haar verhaal doet. „Ik had geen idee wie deze vrouw was toen ze me begon te slaan met een verlengsnoer”, verklaarde het slachtoffer. Ze was op het moment van de mishandeling op de hotelkamer van twee zoons van Mugabe in Johannesburg.

Een eventuele veroordeling kan problematisch zijn voor Grace Mugabe, die zich onlangs nadrukkelijk presenteerde als mogelijke opvolger van haar 93-jarige echtgenoot Robert Mugabe. Vorige maand zei ze openlijk dat de president moest nadenken over zijn opvolging.

Dat leidde tot ergernis van ondermeer vicepresident Emmerson Mnangagwa, een van de kandidaten om Mugabe op te volgen. (NRC)

    • Sjoerd Klumpenaar