Filmoverzicht: Amerikaanse komedie in Amsterdamse grachten

De recensenten van NRC bespreken de nieuwe films die deze week uitkomen. Met onder andere: ‘Elvis and Nixon’, ‘Through the Wall’, ‘The Hitman’s Bodyguard’ en ‘Body (Cialo)’.

 • ●●●●●

  Elvis and Nixon: Biopic

  De uitbundig geklede rockster Elvis banjerde het domein van de stijve president Nixon binnen. Met het gouden duo Michael Shannon en Kevin Spacey moest dat wel een mooie film kunnen opleveren. Maar het script is te mager.
  Lees de recensie: Kostelijke anekdote mist pointe

  Regie: Liza Johnson. Met: Michael Shannon, Kevin Spacey. In: 11 bioscopen.

 • ●●●●●

  Aquarius: Drama

  Net zoals zijn overweldigende debuut Neighboring Sounds (2012) is Aquarius van de Braziliaanse regisseur Kleber Mendonça Filho een film die nawerkt. Alsof je een kiezel in een diepe vijver gooit, waarin lang nadat de steen is gezonken rimpelingen blijven na-golven. Verstopt in een meditatief elegisch verteld verhaal over de weerspannige oudere muziekcriticus Clara die weigert haar appartement aan de boulevard van Recife op te geven zit een bijna thrillerachtige plot over corruptie, gentrificatie, oude mensen en dingen die weigeren voorbij te gaan. Lees de recensie: Thriller over corruptie en gentrificatie die blijft doorwerken

  Regie: Kleber Mendonça Filho. Met: Sonia Braga, Maeve Jinkings, Irandhir Santos, Humberto Carrão. In: 17 bioscopen.

 • ●●●●●

  Body (Cialo): Drama

  Als de net benoemde openbaar aanklager uit het Poolse drama Body bij een vermeende zelfmoord wordt geroepen, is hij zo druk bezig met het onderzoeken van details dat hij vergeet te kijken naar het lichaam dat aan een boom bungelt en helemaal niet zo dood is als het lijkt. Zo heeft hij ook weinig oog voor het drama dat zich thuis onder zijn ogen afspeelt. Zijn dochter is zich sinds het overlijden van haar moeder een paar jaar eerder aan het doodhongeren. Lees de recensie: Pools anorexia-drama schuwt controverse niet

  Regie: Malgorzata Szumowska. Met: Janusz Gajos, Maja Ostaszewska, Justyna Suwala. In: 8 bioscopen.

 • ●●●●

  The Hitman’s Bodyguard: Actiekomedie

  ‘The Hitman’s Bodyguard’ moet het niet hebben van de originele plot. Hoofdrolspelers Samuel L. Jackson en Ryan Reynolds maken de film onderhoudend, net als de vrolijk makende, over-the-top actiescènes – onder meer in de grachten van Amsterdam. Lees de recensie: Samuel L. Jackson als eloquente crimineel in Amsterdam

  Regie: Patrick Hughes. Met: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Salma Hayek, Elodie Yung, Tine Joustra, Barry Atsma, Noortje Herlaar. In: 116 bioscopen.

 • ●●●●●

  Hampstead: Romantisch drama

  Hampstead is een voorspelbare film met een weinig overtuigende romance tussen Diane Keaton en Brendan Gleeson. ’s Ochtends wordt weduwe Emily (Diane Keaton) wakker van haar wekkerradio, die nieuws spuit over de huizencrisis in Londen. Zij woont in een groot maar lekkend appartement in de dure wijk Hampstead. De bewoners hopen dat een leegstaand ziekenhuis wordt opgeknapt, want dat is goed voor de huizenprijzen. Ze weten dan nog niet dat de empathische Emily bevriend raakt met Donald, een zwerver die op het ziekenhuisterrein in een zelfgebouwd huis woont en zijn eigen groente kweekt.

  Lees de recensie: Een wel heel schone en idealistische zwerver

  Regie: Joel Hopkins. Met: Diane Keaton, Brendan Gleeson, Lesley Manville. In: 31 bioscopen.

 • ●●●●●

  Through the wall: Romantische komedie

  Through the Wall volgt een klassieke bouquetreeksformule: hoofdpersoon Michal moet uit twee mannen de ware kiezen, in dit geval in orthodox-joods Jeruzalem. Voor de kijker een fijne lakmoesproef: voor wie moet ze vallen?

  Ze worden niet veel meer gemaakt: romantische komedies waarin de vrouwelijke hoofdpersoon de keuze heeft uit twee love interests en erachter moet komen wie de ware is. Het is een klassieke bouquetreeksformule, niet gespeend van enig moralisme: alleen al het idee dat er zo iemand als de ware bestaat, duidt op een exclusiviteit die misschien niet meer van deze tijd is.
  Lees de recensie: ‘Sex and the City’ in orthodox Jeruzalem

  Regie: Rama Burshtein. Met: Noa Koler, Oz Zehavi, Amos Tamam. In: 11 bioscopen.

  • Len Maessen