FC Utrecht verrassend maar verdiend voorbij Zenit

Een kopgoal van Zakaria Labyad in het laatste kwartier was genoeg voor de overwinning.

FC Utrecht-spelers vieren de 1-0 van Zakaria Labyad.
FC Utrecht-spelers vieren de 1-0 van Zakaria Labyad. Foto ANP

FC Utrecht heeft in de play-offs van de Europa League in een aantrekkelijk duel een verrassende maar verdiende thuiszege geboekt op de Russische topploeg Zenit Sint-Petersburg. De Russen werden door een kopbal van Zakaria Labyad een kwartier voor tijd op de 1-0 eindstand gezet.

De return in Sint-Petersburg is volgende week donderdag. De winnaar over twee wedstrijden plaatst zich voor de groepsfase van de Europa League.

Fel FC Utrecht

Tegen de verwachting in was het de ploeg van trainer Erik ten Hag die vanaf het eerste fluitsignaal de dienst uitmaakte. Met agressief en aanvallend spel werd Zenit, dat na zes speelrondes bovenaan staat in de Russische competitie, geen meter ruimte gegund. Dat leidde in de eerste helft niet tot doelpunten, al hadden Gyrano Kerk en Cyriel Dessers (tweemaal) daar wel de kansen voor.

In de tweede helft begon Zenit beter en speelde Utrecht bij vlagen slordig. Een kwartier voor tijd was het echter Labyad die de Utrechters uit een rebound alsnog naar de verdiende overwinning kopte.

Nederlandse teams in de Europa League

Op dit moment is bekerwinnaar Vitesse de enige Nederlandse ploeg die is geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. PSV werd uitgeschakeld in de voorrondes door het Kroatische NK Osijek. Ajax moet net als FC Utrecht de play-offs winnen om de groepsfase veilig te stellen. De Amsterdammers nemen het donderdag in eigen huis op tegen het Noorse Rosenborg.