CNN-correspondenten leggen uit hoe Rusland werkt

“Een raadsel, verpakt in een mysterie binnen een enigma.” Zo omschreef Winston Churchill Rusland in 1939. CNN maakte een serie van korte video’s waarin Rusland ‘gedecodeerd’ wordt.

Het Kremlin in Moskou is sinds de dertiende eeuw de zetel van de Russische macht Foto Olaf Kraak/ANP

Wat is de oorsprong van de Russische oligarchen, hoe komt het dat Russische hackers zo goed zijn en hoeveel Russen leven onder de armoedegrens? In zes korte video’s leggen de correspondenten van CNN uit hoe het land in elkaar steekt.

De zes korte video’s behandelen aan de hand van archiefbeelden en animaties ieder een ander thema. Zo wordt het Kremlin onder de loep genomen, wordt uitgelegd hoe de geheime diensten (waar zo’n 200.000 mensen werken) opereren, gaat een van de video´s over de Russische media die grotendeels in handen zijn van de overheid en wordt de macht van president Poetin nader verklaard.

“Een van de grootste machtsbronnen van Poetin is zijn buitengewone populariteit in eigen land. Hoe meer kritiek hij ontvangt van andere wereldleiders, hoe populairder hij wordt.”

Cyberaanvallen

De filmpjes zijn een soort spoedcursus: onderwerpen worden kort behandeld maar als kijker steek je er veel van op. De fragmenten geven met name veel inzicht in de machtspositie van het land en zijn president. Bijvoorbeeld over de cyberaanvallen van Rusland. De machtspositie van het land op dat gebied is niet iets van de laatste tijd. In de Sovjet-Unie werden op universiteiten al heel veel technici opgeleid.

De FBI doet al maanden onderzoek naar de Russische inmenging in de verkiezingen. Lees ook: Rusland deed er alles aan om Trump verkozen te krijgen

In iedere video is een correspondent aan het woord over een van de onderwerpen. Zo vertelt Matthew Chance ons hoe sterk het Russische leger is en Clarissa Ward legt uit waar de grote economische ongelijkheid in het land vandaan komt. Wist je bijvoorbeeld dat Ruslands rijksten tweederde van het kapitaal van het land bezitten en 20 miljoen Russen onder de armoedegrens leven? Dat is meer dan 10 procent van de bevolking.

    • Sophie van Oostvoorn