Chinese schrijver bekent na 22 jaar viervoudige moord

In 1995 vermoordde de bekende schrijver Liu Yongbiao samen met een vriend vier mensen in een hostel.

Chinese agenten. Foto ter illustratie. Foto Wu Hong/EPA

De bekende Chinese schrijver Liu Yongbiao is gearresteerd voor een viervoudige moord die hij 22 jaar geleden heeft gepleegd. Dat melden Chinese media. Liu heeft de moorden bekend. Ook een tweede verdachte, genaamd Wang, is aangehouden.

Op 29 november 1995 werden vier gasten in een hostel in de provincie Zhejiang op gruwelijke wijze om het leven gebracht. De inmiddels 53-jarige Liu kwam onlangs uit DNA-testen naar voren als de dader. Liu is een bekende schrijver in de provincie Anhui en lid van de Chinese Writers Association. Hij heeft meerdere poëziebundels en romans op zijn naam. In een brief aan zijn vrouw schreef hij over zijn arrestatie: “Ik heb twintig jaar in angst geleefd. Ik wist dat deze dag zou komen.”

Roofmoorden

Liu beroofde samen met de andere, 64-jarige arrestant een gast in het hostel en doodde hem vervolgens met slagwapens. Ze zouden zijn betrapt op het moment dat ze zijn geld aan het stelen waren. Vervolgens vermoordden ze het stel dat het hostel uitbaatte en hun 13-jarige kleinzoon.

Het onderzoek naar de zaak werd bemoeilijkt door het gebrek aan bewakingssystemen in en rondom het hostel. Ook waren de namen van de vermoedelijke daders niet geregistreerd. Aan de hand van verklaringen van andere gasten en omwonenden werden compositietekeningen gemaakt, maar deze leidden tot niets. De zaak werd meerdere malen heropend maar pas na het gebruik van DNA-analyses kwam er afgelopen juni een doorbraak.

Liu werd vrijdag in de provincie Anhui aangehouden nadat het analyseren van genetisch materiaal en zo’n 60.000 vingerafdrukken eindelijk tot een match hadden geleid. Wang werd dezelfde dag aangehouden in Shanghai op basis van informatie die Liu gaf.

In zijn boek The Guilty Secret uit 2010 beschreef Liu het leven van enkele arme Chinese boeren. In het voorwoord schreef hij: “Ik wil een roman schrijven over een prachtige vrouwelijke schrijver die vele mensen heeft vermoord, zonder dat de zaak wordt opgelost.”

    • Etienne Verschuren