Bisdom: plaats plastic heiligenbeelden

Volgens het bisdom zouden dieven het gemunt hebben op goudkleurige versiering – die vrijwel niets waard is.

Het genadebeeld van Onze Lieve Vrouw 'Sterre der Zee' in de Onze Lieve Vrouwebasiliek in Maastricht. Foto Valerie Kuypers / ANP

Het bisdom Roermond signaleert een stijging in het aantal jezusbeelden dat wordt gestolen. Parochies wordt geadviseerd om metalen heiligenbeelden te vervangen door replica’s van kunststof, wat diefstal onaantrekkelijker moet maken.

Exacte cijfers zijn er niet, maar woordvoerder Matheu Bemelmans zegt een toename te zien van het aantal diefstallen. “Je leest haast elke week in de kranten hier in Limburg wel een bericht over vernielde kruisen of kapellen. Op zich is dat van alle tijden, maar in het afgelopen jaar zien wij het toch erger worden.”

Gouden versiering

Volgens Bemelmans, tevens voorzitter van de Limburgse Stichting Kruisen en Kapellen, is het niet duidelijk waarom de beelden worden meegenomen. “Soms zit er goudkleurige versiering op. Dat lijkt kostbaar, maar meestal gaat het om geschilderd ijzer of brons dat amper iets waard is.”

Toch vertegenwoordigen de drieduizend kruisen en kapellen langs de openbare weg in het bisdom een grote historische waarde volgens Bemelmans. “Sommige kruisen stammen nog uit de middeleeuwen.”

In 2012 werden in het Duitse Heinsberg drie mannen gearresteerd bij een schuur met zeker honderd heiligenbeelden, die mogelijk bestemd waren voor de verkoop.

    • Sjoerd Klumpenaar