Bij 3FM moeten de mannen plaatsmaken voor vrouwen

Angelique Houtveen en Eva Koreman krijgen elk een eigen programma op de middag doordeweeks. Wat Giel Beelen nu gaat doen is onbekend.

DJ's Angelique Houtveen (l) en Eva Koreman krijgen elk een programma in de middag.
DJ's Angelique Houtveen (l) en Eva Koreman krijgen elk een programma in de middag. Foto Sander Koning/ANP

3FM klinkt vanaf september wéér anders. De jongerenzender van de NPO voert in het nieuwe seizoen flinke veranderingen door in de programmering. Opvallendste vernieuwing is dat vrouwelijke dj’s een prominentere plek krijgen op de zender: radio-dj’s Eva Koreman en Angelique Houtveen krijgen elk een eigen programma op de middag doordeweeks. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO woensdag. Met de nieuwe programmering doorbreekt de zender het mannenbolwerk dat de Nederlandse radiowereld was.

Giel Beelen komt in de nieuwe programmering niet meer voor. Wat de VARA-coryfee, die nu een programma op 3FM in het weekend heeft en op YouTube uitzendingen maakt, gaat doen is niet bekend.

“Zowel Giel, zijn omroep als 3FM hebben samen besloten dat het tijd is voor vernieuwing,” laat directeur NPO Radio en interim-zendermanager bij 3FM Jurre Bosman weten.

Met de komst van Eva Koreman (BNNVARA) en Angelique Houtveen (KRO-NCRV) naar de dagprogrammering van 3FM, en de eerder bekendgemaakte verhuizing van Annemieke Schollaardt naar de lunchuren van Radio 2, zijn in één klap drie vrouwen op belangrijke posities bij de twee zenders gekomen. Dat was de vurige wens van een deel van de radiomakers, bleek in mei uit een interview van radiopresentator Roosmarijn Reijmer - die haar programma van maandag tot en met donderdag van 21.00 tot 00.00 uur houdt. Ze zei dat er in het komende Glazen Huis van goededoelenactie Serious Request nu echt weer een vrouw moet en dat de volgende stap zou moeten zijn: „Een vrouw overdag op 3FM doordeweeks. En ook op Radio2, en 538. En niet één, maar drie”, zei Reijmer. Jurre Bosman zei in een reactie daarop dat er binnen een half jaar een vrouw op de dag bij 3FM zou zitten. Een belofte die nu dus wordt ingelost.

Lees ook het interview met dj Roosmarijn Reijmer: Zit ik hier omdat ik een vrouw ben, of omdat ik goed ben?

Daarover laat Bosman nu per mail weten: “We programmeren nooit puur op geslacht, maar op kwaliteit en talent. Eva, Angelique en Annemieke barsten van het talent. Daarom zitten ze op die plekken.” Dat ze nu op die plekken terecht zijn gekomen, heeft volgens Bosman te maken met het vertrek van Giel Beelen en Annemieke Schollaardt. “Het vertrek van Giel en Annemieke bood een directe aanleiding om 3FM-talenten een nieuwe plek te geven. Met deze programmering komen het vernieuwde 3FM en de kwaliteiten van de dj’s het best tot hun recht.”

Angelique Houtveen, eerder te horen bij Radio 6 en FunX, is snel opgeklommen binnen 3FM, waar ze in november vorig jaar begon en in korte tijd nu dus op de prestigieuze middag aan de slag gaat. Houtveen zegt aan de telefoon klaar te zijn voor die stap. “Ik heb me nog nooit zo klaar gevoeld om iets nieuws te doen als nu. Ik ben ook heel blij dat Eva en ik daar zitten, gewoon als persoon, maar ik vind het ook tof dat daar nu twee vrouwen aan de slag gaan. Ik ben er niet heel erg mee bezig, maar ik loop ook niet weg van die rol.” Wat ze gaat doen op de zender? “Ik ben nog bezig met het uitwerken, maar het wordt in elk geval een feelgoodprogramma met fijne muziek. Iedere dj neemt z’n eigen flavour mee, en natuurlijk ga je ook de mijne horen. Ik ben opgegroeid met hiphop en soul, dus daar zul je zeker wat van horen.”

Koreman is vanaf 2 september te horen tussen 12.00 en 14.00 uur, Houtveen tussen 14.00 en 16.00 uur. De belangrijke uren daarna tussen vier en zes, wat ‘drive time’ wordt genoemd omdat er dan veel in de auto wordt geluisterd, zijn voor het duo Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen. Zij zijn nu nog te horen tussen 12.00 en 14.00 uur. Radio-dj Frank van der Lende moet zijn plek afstaan aan het duo, zijn programma komt te vervallen. De BNN-dj verhuist naar het weekend, waar hij drie avonden een programma over livemuziek gaat maken. Dat maakte hij dinsdag al zelf bekend. „Ik was het liefst nog honderd jaar doorgaan, maar er is anders besloten. Ik ga in het weekend een programma maken en lekker de festivals afstruinen.”

Lees ook de eerdere reactie van 3FM en vrouwelijke dj’s: Vrouwen krijgen wél kans

Slechte cijfers

De aanpassing in de programmering van 3FM is de zoveelste in relatief korte tijd. Het vertrek van Giel Beelen volgt op dat van andere, bekende dj’s bij 3FM. In februari 2015 vertrok het duo Coen Swijnenberg en Sander Lantinga naar 538. Gerard Ekdom vertrok een maand later naar Radio 2. Timur Perlin stopte begin vorig jaar, toen Beelen naar het weekend van 3FM verhuisde.

Vooral het vertrek van de Coen & Sander Show kostte 3FM luisteraars, een verlies dat Frank van der Lende niet kon opvangen. De zender had destijds een marktaandeel van rond de 10 procent, maar dat is in twee jaar tijd gedaald naar 4,7 procent.

In mei vertrok Basyl de Groot als zendermanager bij 3FM, die de functie net geen jaar vervulde, maar de weglopende luisteraars niet kon terugwinnen. De Groot vernieuwde de internetredactie en haalde jonge dj’s als bekende YouTuber Kaj van der Ree binnen. Ook paste hij de muziekprogrammering aan: minder jaren nul, meer nieuwe muziek. Dat leverde niet de gewenste stijging in luistercijfers op. 3FM bleef marktaandeel afstaan aan concurrenten Qmusic en, vooral, Radio 538, de grootste zender van het land. 3FM is de zevende zender qua marktaandeel.

Lees ook het opiniestuk van omroepvoorzitter Shula Rijxman: “Girls get up! En bel mij als je er niet doorheen komt.”

Meer wijzigingen

Ook het weekend van 3FM gaat anders klinken. Jorien Renkema (Avrotros) verhuist van de diepe doordeweekse nacht naar de middag tussen 14.00 en 16.00 uur, en presenteert op zaterdag de Mega Top 50, dat tot nu toe door Rob Janssen werd gedaan. Herman Hofman (Avrotros), tot september nog in de ochtenduren te horen, gaat naar het slot dat Annemieke Schollaardt achterlaat, van 16.00 tot 19.00 uur. Lieke de Kok, nu nog diep in de vrijdag- en zondagnacht, gaat naar de eerste uren van 6.00 tot 9.00 uur. Wijnand Speelman (KRO-NCRV) verhuist naar het weekend, om zijn uren af te staan aan Angelique Houtveen. Speelman, die in november 2016 in de middag begon, krijgt straks de zaterdag- en zondagochtend van 9.00 tot 12.00 uur.

Aan de randen van de doordeweekse dag blijven de vertrouwde namen zitten: Domien Verschuuren en Michiel Veenstra blijven in de ochtend te horen, en Sander Hoogendoorn en Roosmarijn Reijmer blijven in de avonden.

In een eerdere versie van dit stuk stond dat het programma van Roosmarijn Reijmer van 22:00 tot 00:00 uur wordt uitgezonden. Dat moet 21.00 tot 00.00 uur zijn. Dit is inmiddels aangepast.