Acht jaar cel voor oppositieleider Kirgizië

Omoerbek Tekebajev is veroordeeld voor fraude en corruptie. Over twee maanden zijn er verkiezingen in het land.

Archieffoto van Omoerbek Tekebajev uit 2010. Foto Alexander Zemlianichenko / AP

De Kirgizische oppositieleider Omoerbek Tekebajev is woensdag veroordeeld tot een celstraf van acht jaar voor corruptie en fraude. Dat meldt Reuters. Over twee maanden zijn er verkiezingen in het land waaraan ook Tekebajev zou deelnemen. Zijn advocaat liet weten tegen de uitspraak in beroep te zullen gaan.

Tekebajev werd in februari gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen ter waarde van omgerekend zo’n 850.000 euro van een Russische zakenman in 2010. Op dat moment was hij deel van de interim-regering. Zijn aanhang noemt de beschuldigingen politiek gemotiveerd.

Criticus van de president

De 58-jarige Tekebajev is de leider van de socialistische Ata-Mekenpartij. Hij is een van de belangrijkste critici van de pro-Russische president Almazbek Atambajev, die zelf niet mag deelnemen aan de presidentsverkiezingen van 15 oktober.

Critici zijn bang dat Atambajev na zijn presidentschap de macht wil houden door als premier verder te gaan. Hij heeft dergelijke plannen zelf ontkend.

Kirgizië, een voornamelijk islamitisch land met 6 miljoen inwoners, kent al jaren politieke instabiliteit. Meerdere malen werden staatsgrepen uitgevoerd en regeringsleiders afgezet. Daarnaast heeft het land te kampen met corruptie, etnische conflicten en georganiseerde misdaad.

    • Etienne Verschuren