40.000 kippen dood door brand in Swifterbant

Een schuur in de Flevolandse plaats brandde woensdag volledig af. Hoe het vuur kon ontstaan is nog onduidelijk.

Foto Alexander Schippers/ANP

Bij een brand in een schuur in het Flevolandse Swifterbant zijn woensdagochtend 40.000 kippen omgekomen. De stal is volledig verwoest, meldt de brandweer. Inmiddels is het sein brand meester gegeven. Hoe het vuur kon ontstaan, is vooralsnog onduidelijk.

De brandweer is met veel materieel uitgerukt, vooral vanwege de grootschalige rookontwikkeling. Ook moest worden voorkomen dat de brand zou overslaan naar twee naastgelegen loodsen waarin koeien staan en hooi ligt opgeslagen. Directe evacuatie van de koeien was echter niet aan de orde, zo laat een woordvoerder weten aan persbureau ANP. Dat zou het geval zijn geweest als de wind was gaan draaien.

Lees ook: Steeds meer stalbranden, ondanks actieplan

De brandweer adviseert omwonenden om de ramen en deuren wel nog gesloten te houden. Het nablussen gaat nog enkele uren duren. De vrijgekomen rook en mestgeur zijn in de wijde omgeving waarneembaar. Zo wordt op onder meer Urk geklaagd over stankoverlast.

Kritiek op megastallen

Er is de laatste tijd weer veel kritiek op de megastallen waarin dieren worden gehouden. Zo kwamen eind vorige maand 20.000 varkens om het leven door een stalbrand in het Gelderse Erichem. Ook kwam een kleine hoeveelheid asbest vrij. Eerder deze week stierven honderden varkens door twee branden in veestallen in het Twentse Agelo.