Zuid-Afrika vervolgt Grace Mugabe om mishandeling

De presidentsvrouw gaf zichzelf aan bij de Zuid-Afrikaanse politie nadat beelden van een mishandelde vrouw op sociale media rondgingen.

Grace Mugabe op een politieke bijeenkomst van regeringspartij Zanu PF in Zimbabwe.
Grace Mugabe op een politieke bijeenkomst van regeringspartij Zanu PF in Zimbabwe. Foto AP / Tsvangirayi Mukwazhi

Grace Mugabe, de vrouw van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe, wordt in Zuid-Afrika vervolgd wegens mishandeling. Ze wordt ervan verdacht een 20-jarige vrouw te hebben aangevallen in een luxe hotel in Johannesburg afgelopen weekend, zo meldt persbureau Reuters.

De 52-jarige presidentsvrouw meldde zichzelf dinsdag op het politiebureau nadat beelden van een mishandelde vrouw waren opgedoken op sociale media. Het 20-jarige slachtoffer zegt door Grace mishandeld te zijn terwijl ze op bezoek was bij twee van Mugabes zoons. “Ik had geen idee wie deze vrouw was toen ze me begon te slaan met een verlengsnoer.”

Niet gearresteerd, wel vervolgd

Volgens de Zuid-Afrikaanse minister van Politie loopt er een onderzoek naar Grace Mugabe. Ze staat overigens niet onder arrest, omdat ze zelf naar de politie is gestapt en meewerkt aan het onderzoek. NRC-correspondent Bram Vermeulen:

“Het is relevant omdat het hier om de first lady van een land gaat - die bovendien in haar thuisland nooit zou worden aangepakt voor een vergrijp als dit. Zuid-Afrika daarentegen is een rechtstaat, waarin ze zich dus wel moet verantwoorden.”

Grace Mugabe zou de afgelopen dagen voor zaken in Zuid-Afrika zijn geweest en niet met een diplomatiek paspoort hebben gereisd. Het is nog niet duidelijk wanneer of waar de zaak voorkomt, en of ze intussen het land mag verlaten. Vermeulen:

“Het is nog moeilijk te zeggen wat de consequenties zullen zijn. Mishandeling kan best een serieuze straf opleveren, maar of ze ook daadwerkelijk de cel in gaat zal nog moeten blijken.”

Lees ook: ‘Gucci’ Grace neemt het op tegen de generaals

Opvolger?

De zaak wordt met interesse gevolgd in Zimbabwe, waar Grace Mugabe bezig zich steeds nadrukkelijker opstelt richting een politieke carrière. Een maand geleden daagde ze haar 93-jarige echtgenoot Robert Mugabe publiekelijk uit om aan opvolging te denken. Ze presenteerde zichzelf daarbij als mogelijke presidentskandidaat. Vermeulen:

“”Grace Mugabe is in Zimbabwe voornemens haar man op te volgen als president. Degenen die daartegen zijn - denk aan vice-president Emmerson Mnangagwa en enkele anderen uit het leger - zullen dit nieuws met gejuich hebben ontvangen. Voor hen is deze gebeurtenis een nieuwe stok om mee te slaan.”

    • Sjoerd Klumpenaar