Zeker negen slachtoffers bij aanvallen Mali

De VN-vredesmissie MINUSMA in Mali is de meest dodelijke van alle zestien missies die nu gaande zijn.

Een Duitse soldaat bij de VN-vredesmissie in Mali. Foto Michael Kappeler/Reuters

Bij een reeks aanvallen in Mali zijn zeker negen doden en minstens zeven gewonden gevallen, zo meldt de leiding van de MINUSMA-missie. Militanten vielen VN-bases aan in Douentza en Timboektoe. De aanvallen, die gericht waren op VN-vredestroepen, zijn nog niet opgeëist. In Mali plegen terreurorganisaties geregeld aanslagen op de aanwezige blauwhelmen.

Maandagavond doodden militanten in de hoofdstad Timboektoe vijf Malinese beveiligers, een politieagent en een Malinees die door de VN-missie was ingehuurd. Bij de aanval raakten een beveiliger en zes VN-veiligheidstroepen gewond, onder wie twee ernstig. Er werd een helikopter ingezet om de aanvallers na te jagen, zes van hen werden gedood.

Vroeg op de ochtend werden een Togolese VN-militair en een Malinees gedood bij een aanslag op een VN-basis in Douentza, dat in de centrale regio Mopti ligt.

Oorlogsmisdaad

De missie in Mali is voor de VN de meest dodelijke van alle zestien missies die momenteel gaande zijn. Met de gedode VN-militair in Douentza komt het totale dodenaantal dit jaar op negen. Secretaris-generaal Antonio Guterres veroordeelde de aanval en benadrukte dat een aanslag op VN-personeel “mogelijk een oorlogsmisdaad is onder internationaal recht.”

Op het moment van de aanslagen spreekt de VN Veiligheidsraad in New York over de situatie in Mali. Dinsdag wordt een akkoord verwacht over een op te richten veiligheidsmacht van vijfduizend troepen in de Sahel-regio. In deze gezamenlijke krijgsmacht gaan Burkina Faso, Mali, Mauritanië, Niger en Tsjaad samenwerken om terreur in de regio te bestrijden.

    • Sjoerd Klumpenaar