‘We slachten deze mensen af als het nodig is’

Geweld, racisme en de verheerlijking van beide: VICE News brengt het extreem-rechtse gedachtegoed in Charlottesville in beeld.

De extreemrechtse woordvoerder Christopher Cantwell loopt weg van een protest, waarbij hij pepperspray in zijn ogen kreeg. Foto Screenshot VICE

De protesten in het Amerikaanse Charlottesville zijn al dagen wereldnieuws. Wat begon met scanderende demonstranten en een fakkeltocht richting een omstreden beeld uit de Amerikaanse burgeroorlog, ontaardde zaterdagmiddag in een auto die zich in een demonstrerende menigte boorde.

VICE News liep van vrijdagmiddag tot zondagavond mee met de extreem-rechtse demonstranten, die richting de Universiteit van Virginia trokken. In de minidocumentaire Charlottesville: Race and Terror wordt een beeld geschetst van hoe extreem-rechts zich in de Verenigde Staten organiseert, en hoe het de protesten aanvoert. De voorliefde voor gewapend verzet blijkt uit de beelden en de reacties van de demonstranten.

“Ik zeg niet eens dat we geweldloos zijn, wij hebben het alleen niet uitgelokt. (…) We zijn niet geweldloos, we slachten deze mensen af als het nodig is.”

Aan het woord is Christopher Cantwell - een van de leiders van de extreem-rechtse beweging die de afgelopen dagen slaags raakte met antifascistische protestgroepen in Charlottesville. Cantwell, een zelfverklaard ‘white nationalist’, is de stem van de extreem-rechtse demonstranten. Het kost interviewster Elle Reeve moeite om neutraal te blijven en niet te oordelen, terwijl ze Cantwell interviewt over zijn gedachtengoed.

Extreem-rechtse milities vormden de kern van de rellen in Charlottesville, wie zijn dat?

In de minidocu zien we op indringende wijze hoe Cantwell en ‘zijn’ beweging zich laten zien en hoe er door de tegendemonstranten gereageerd wordt op hun bijeenkomst. Ook is het moment te zien waarop de auto zich in de menigte tegendemonstranten boort, en het verdriet en de verwerking een dag later. Als slotakkoord komt ook Cantwell nog aan het woord over de aanval - nadat hij vijf wapens op het bed heeft gegooid die hij ‘ter voorbereiding’ bij zich had.

Let op: in deze documentaire komen beelden voor die als schokkend kunnen worden ervaren

    • Sjoerd Klumpenaar