Uitzetting Armeense zet ook druk op kabinetsformatie

Kinderpardon

Een Armeense moeder die maandag, zonder kinderen, werd uitgezet, plaatst het kinderpardon op de agenda van de kabinetsformatie.

Alexander Pechtold (D66) loopt langs Kinderen die demonstreren op het Binnenhof tegen uitzetting van twee Armeense klasgenoten die dreigen uitgezet te worden. Foto Jerry Lampen/ANP

De uitzetting van de moeder van een ingeburgerd Armeense gezin toont aan hoe prangend de kwestie van het kinderpardon is aan de formatietafel. Krijgen D66 en de ChristenUnie (CU) de door hun gewenste uitbreiding van dit pardon of houden VVD en CDA dit tegen?

Maandag werd Armina Hambartsjumian alleen uitgezet naar Armenië. Ze weigerde te vertellen waar haar kinderen zich bevinden, die van de rechter ook moeten vertrekken.

De kinderen, Lily (11) en Howick (12), zijn in Rusland geboren maar wonen sinds negen jaar in Nederland. Voor hun klasgenoten, de burgemeester van Amersfoort, de Kinderombudsman en hulporganisaties, reden om tegen hun uitwijzing te protesteren.

Lees ook: Armeense moeder uitgezet, kinderen niet

Klaas Dijkhoff (VVD, Asielzaken) reageerde maandag dat de vrouw zelf „de afweging heeft gemaakt om niet samen met de kinderen te vertrekken”. Volgens de staatssecretaris wist de vrouw al sinds 2009 dat zij en haar twee kinderen zouden moeten vertrekken. Haar aanvraag voor een kinderpardon was afgewezen omdat ze niet aan uitzetting had meegewerkt. Dijkhoff wil nu „zorgen dat moeder en kinderen zo snel mogelijk kunnen worden herenigd in Armenië”.

D66 en CU hebben zich eerder uitgesproken voor een ruimhartiger kinderpardon, maar reageerden maandag voorzichtig. Partijleider Alexander Pechtold (D66) zei dat hij zich „goed kan voorstellen dat heel veel mensen zich zorgen maken” over de kwestie. Gert-Jan Segers (CU) wilde die alleen aan de formatietafel bespreken. „Binnen praten wij over beleid en buiten kunnen we niet anders constateren dan dat er gevoeligheid is.”

In februari verzocht een Kamermeerderheid, inclusief D66 en CU, het inmiddels demissionaire kabinet om een uitbreiding van het pardon. Maar de linkse meerderheid die toen bestond, is bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart verdwenen. CDA en vooral VVD zijn uitgesproken tegen uitbreiding. Als de criteria van de regeling worden versoepeld, ontstaat automatisch een nieuwe groep die nét niet in aanmerking komt voor het pardon. Voor hen zal dan opnieuw gelobbyd worden, en zo blijven we bezig, is de redenatie. Daarnaast motiveert het versoepelen van de regels mensen om zich er niet aan te houden, omdat niet meewerken aan uitzetting dan alsnog kan worden beloond.

    • Emilie van Outeren