Trump kondigt onderzoek aan naar ‘diefstal’ van technologie door China

Handelsrelaties

De Amerikaanse president Trump heeft maandag het startsein gegeven voor een onderzoek naar ‘diefstal’ van Amerikaanse technologie en kennis door China. Critici vrezen dat de kwestie kan uitgroeien tot een handelsoorlog tussen de VS en China.

This is just the beginning”, zei Trump nadat hij zijn United States Trade Representative de officiële opdracht had gegeven te kijken wat voor onderzoek mogelijk is naar de voorwaarden die China stelt aan Amerikaanse bedrijven. Trump verwijt China dat Amerikaanse bedrijven in ruil voor toegang tot de Chinese markt hun intellectuele eigendom moeten overdragen.

Zaterdag werden journalisten al geïnformeerd over het voornemen van Trump. Zijn woordvoerders ontkenden toen dat dit de opmaat voor een confrontatie met China zou zijn. Ook een verband met de druk die Trump op China uitoefent om actie te ondernemen tegen Noord-Korea wordt door het Witte Huis ontkend.

Na harde taal tijdens de presidentsverkiezingen matigde Trump zijn toon tegen China. In april ontmoette hij president Xi Jinping en maakten de twee grootste economieën afspraken om het handelstekort van de VS met China – 347 miljard dollar – te verkleinen. Recente gesprekken leverden echter geen vervolg op.

Dat zou de reden zijn dat Trump nu alsnog sancties tegen China voorbereidt. Voorlopig gaat het nog om omtrekkende bewegingen. Een eventueel onderzoek naar de Chinese praktijken duurt minstens een jaar.