Thuiskok: Elbasan Tava

Dit is een van origine Albanees gerecht (Elbasan is een stad in het midden van het land) dat is overgewaaid naar Turkije. Daar weten ze wel raad met een machtige mix van vlees, eieren en groente. Dit is een ovenschotel die traditioneel geserveerd wordt met lam, yoghurt, en een paar eieren. Vraagt u vooral bij de slager naar lamsnek, maar een ander deel van een lam kan ook. Dan moet u wel even rekening houden met de suddertijd, die per stuk vlees verschilt.

Zet de lamsnekken op in koud water, samen met de uien en wortelen. Breng aan de kook en laat 1 uur en 30 minuten sudderen op een laag vuur. Trek het lamsvlees uit elkaar in kleine stukjes. Houd een beetje van het gaarvocht apart. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de eieren, bloem, yoghurt en een beetje gaarvocht in een kom en meng. Leg het vlees op de bodem van een vuurvaste ovenschaal en giet daar het eimengsel over. Laat 30 minuten bakken in de oven.