Raketmotoren van Noord-Korea zijn mogelijk Oekraïens

Noord-Korea Het grote bereik van Kim Jong-uns raketten lijkt te danken aan hulp uit het buitenland . Maar Guam kan even rustig slapen.

Op een lokale nieuwszender in Noord-Korea wordt gesproken over de plannen van het Noord-Koreaanse leger om raketten in de wateren rondom het eiland Guam af te vuren.
Op een lokale nieuwszender in Noord-Korea wordt gesproken over de plannen van het Noord-Koreaanse leger om raketten in de wateren rondom het eiland Guam af te vuren. Foto Lee Jin-man/AP

De snelle ontwikkeling van het Noord-Koreaanse raketprogramma is wellicht mede mogelijk gemaakt door clandestiene leveringen van de Oekraïense raketfabriek Joezjmasj. Het bedrijf, dat ten ten tijde van de Sovjet-Unie hoogwaardige raketsystemen ontwikkelde, zou volgens een Britse deskundige mogelijk de krachtige motoren hebben geproduceerd die de nieuwe typen Noord-Koreaanse raketten aandrijven.

De Noord-Koreaanse raketten zorgden vorige week voor internationale opwinding nadat het bewind in Pyongyang had gedreigd half augustus een viertal raketten op de wateren om het eiland Guam af te vuren, waar grote Amerikaanse bases zijn gevestigd.

Noord-Koreaanse media meldden echter dinsdag dat Kim Jong-un had besloten de beschieting op te schorten tot duidelijk is wat de volgende Amerikaanse stap is.

Maandag nog had de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis verklaard dat een beschieting met raketten richting Guam door de VS zou worden opgevat als een teken dat de strijd was losgebarsten. In zijn woorden: „It’s game on”.

Lees ook ons vragenstuk: We moeten het nu toch echt over Noord-Korea hebben

Michael Elleman, een raketdeskundige voor het Internationale Instituut voor Strategische Studies (IISS) in Londen concludeerde intussen dat het uitgesloten is dat de Noord-Koreanen de motoren in hun Hwasong-raketten zelf hebben ontwikkeld. De aandrijfsystemen zijn zo complex dat ze afkomstig moeten zijn van een gevestigde naam op het gebied van raketproductie.

De Noord-Koreanen deden eerder zaken met Russische bedrijven Isajev en Makejev, maar wilden waarschijnlijk een leverancier die betrouwbaarder systemen kon leveren. Volgens Elleman zou dit alleen Joezjmasj kunnen zijn, al zwakte hij zijn uitspraak later op Twitter af door te stellen dat Joezjmasj „één van de verschillende mogelijke bronnen” is en dat er andere opties zijn in Rusland. Joezjmasj zelf verklaarde niets met Noord-Koreaanse raketprogramma’s in de ruimte- of defensiesector van doen te hebben.

De raketten die de fabriek produceert worden ontworpen door het Oekraïense KB Joezjnoje, een bedrijf dat de technologie achter raketten en satellieten ontwerpt. Dat concern heeft honderden RD-250-motoren in opslagplaatsen liggen. VN-sancties verbieden het om rakettechnologie en -onderdelen te exporteren naar Noord-Korea.

Lees ook: In Seoul zijn ze niet bang voor Kim

De Oekraïense regering ontkent dat er ooit raketonderdelen zijn verkocht aan Noord-Korea. Kiev stelt dat de informatie is verzonnen door Rusland. Elleman denkt dat de motoren zijn verscheept naar Noord-Korea zonder medeweten van de Oekraïense regering.

De Joezjmasj-fabriek ligt vlakbij de frontlinie in Oost-Oekraïne waar het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten tegenover elkaar staan. Sinds het verdrijven van de Oekraïense president Janoekovitsj in 2014 heeft Rusland veel bestellingen bij Joezjmasj afgezegd en verkeert het bedrijf in zwaar weer. Mogelijk heeft de fabriek daarom zaken gedaan met Noord-Korea, mogelijk via tussenpersonen, zegt Elleman.

Tot nu toe werd vooral China veroordeeld door de internationale gemeenschap, omdat Beijing de sancties tegen Pyongyang niet of onvoldoende uitvoert. Daardoor kan Noord-Korea gewoon goederen blijven in- en uitvoeren.