Radicale Haagse imam krijgt gebiedsverbod

Minister Blok vindt dat Jneid intolerantie en radicalisering predikt.

Archieffoto van Fawaz Jneid uit 2008.
Archieffoto van Fawaz Jneid uit 2008. Foto Evert-Jan Daniels / ANP

De omstreden radicale imam Fawaz Jneid, die de afgelopen jaren op diverse plekken in Den Haag heeft gepredikt, heeft dinsdag een gebiedsverbod opgelegd gekregen. Het verbod werd opgelegd door het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dat laat een woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok (VVD) weten.

Het gebiedsverbod geldt voor een gebied in Transvaal en de Schilderswijk in Den Haag, waar de 53-jarige Jneid vaak zijn radicale boodschappen verspreidt. De gemeente Den Haag heeft eerder aan de beheerder van het pand waarin Jneid predikte gevraagd om de imam te weren. Daar werd echter geen gehoor aan gegeven.

De maatregel gaat binnen tien dagen in en geldt voor zes maanden. Jneid kan nog in beroep gaan.

Weggestuurd bij As-Soennahmoskee

Jneid predikt onder meer tegen homo’s en mensen die in zijn ogen de islam lasteren. Hij werd eerder als hoofdimam ontslagen uit de salafistische As Soennahmoskee, voor het sluiten van onwettige religieuze ‘shariahuwelijken’. Ook had hij conflicten met het moskeebestuur.

Lees ook ons interview met Jneid uit 2014: ‘Iedereen bij moskee wist van shariahuwelijken’

Het ministerie vindt dat Jneid intolerantie en radicalisering in de hand werkt. “En dat in een wijk waarin grote zorgen zijn als het gaat om radicalisering”, aldus de woordvoerder van Blok. Het verbod was aangevraagd door de Haagse burgemeester Pauline Krikke (VVD). Zij en Blok houden “nauw overleg” over de situatie.

De minister kon het gebiedsverbod opleggen door de Wet tijdelijke bestuurlijke maatregelen te gebruiken, die sinds 1 maart van kracht is. “Met deze wet kan de minister [...] vrijheidsbeperkende maatregelen als een gebiedsverbod, contactverbod en meldplicht opleggen aan personen die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid of die het voornemen hebben om zich aan te sluiten bij terroristische strijdgroepen”, mailt de woordvoerder. Het is de derde keer dat de wet is ingezet.

Reactie Krikke

Krikke laat in een verklaring weten tevreden zijn met het resultaat:

“Samen met vele Hagenaars - jong en oud, man en vrouw, gelovig en niet-gelovig, moslim en niet-moslim - werk ik iedere dag hard om het leven in de stad voor iedereen zo vrij en veilig mogelijk te maken. Een hernieuwd podium voor Fawaz Jneid en zijn extremistische opvattingen staat haaks op dat doel. Daarom zetten we als gemeente samen met politie, OM en NCTV alles op alles om te voorkomen dat hij voet aan de grond krijgt in onze stad.”