Meerderheid voor verkoop energiebedrijf Eneco

Na Rotterdam en Den Haag wil ook Dordrecht van zijn aandelen af. Eerder zorgde de verkoop van Nuon en Essent voor grote opbrengsten voor gemeenten en provincies.

Windpark van Eneco.
Windpark van Eneco. Foto Remko de Waal/ANP

Dordrecht wil in navolging van Rotterdam en Den Haag zijn belang in het energiebedrijf Eneco verkopen. Dit maakte het college dinsdag bekend. De drie Zuid-Hollandse steden beschikken gezamenlijk over de meerderheid in Eneco.

De gemeenteraad van Dordrecht wordt door het college gevraagd vóór 31 oktober met een standpunt te komen, omdat de aandeelhouders zich na die datum willen buigen over het verdere verloop van het verkoopproces. Volgens wethouder Jasper Mos (Financiën, VVD) ziet het college geen „zwaarwegend publiek belang” om de aandelen te behouden. „Dordrecht doet er op de lange termijn voor een optimale opbrengst verstandig aan om met een meerderheid van andere gemeenten haar belangen in Eneco te verkopen.”

Dordrecht is met ruim 9 procent de derde aandeelhouder van Eneco (omzet 2,6 miljard euro, 3.500 werknemers). Rotterdam heeft 31,7 procent in handen, Den Haag 16,6. In totaal beschikken 53 gemeenten over een belang in Eneco.

Eerder zorgde de verkoop van Nuon en Essent voor grote opbrengsten voor gemeenten en provincies. Door de veranderde marktomstandigheden lijkt de opbrengst nu wel lager uit te komen. Ingewijden schatten dat het bedrijf tussen de 2,5 en 2,9 miljard euro waard is.

Sinds het begin van dit jaar is Eneco, net als Essent en Nuon eerder, gesplitst in een netwerkbedrijf en een commercieel bedrijf (productie, verkoop). Veel gemeenten vragen zich nu af waarom zij een belang in het commerciële deel moeten houden. Het netwerkbedrijf blijft sowieso in overheidshanden.

Eneco liet eerder in een brief aan de aandeelhouders weten bezorgd te zijn over de verkoopplannen. Het bedrijf zegt een cruciale rol te spelen in de verduurzaming van de Nederlandse energiesector. Er moet dus verder gekeken worden dan alleen naar de prijs. In een reactie op het Dordtse besluit zegt Eneco het vanzelfsprekend te respecteren. „Wij stellen wel voorop dat onze duurzame strategie wordt gewaarborgd”, zegt een woordvoerder. „Dat is van groot belang voor de energietransitie in Nederland en voor het behalen van de doelen die in Parijs zijn afgesproken.”