OM vervolgt natuurgenezeres opnieuw

De vrouw werd eerder in 2014 en in hoger beroep in 2015 veroordeeld voor het in hulpeloze toestand achterlaten van een 28-jarige Zwitserse patiënt.

Foto ANP

Een 58-jarige natuurgenezeres uit Kockengen, Sara G., wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd voor doodslag op een 49-jarige Zweedse patiënte. De vrouw stierf op 3 februari van dit jaar nadat zij volgens het OM een behandeling zou hebben ondergaan met een kruidenpreparaat dat ibogaïne bevat.

Het is de tweede keer dat de verdachte voor een dergelijk vergrijp terecht zal staan. De vrouw werd eerder in 2014 en in hoger beroep in 2015 veroordeeld voor het in hulpeloze toestand achterlaten van een 28-jarige Zwitserse patiënt, het buiten noodzaak schade aan de gezondheid van een ander veroorzaken en overtreding van de Geneesmiddelen- en Opiumwet bij het behandelen. Ze had de Zwitser in psychotische toestand achtergelaten bij een hotel in Breukelen. In die toestand liep het slachtoffer de snelweg op waar hij dodelijk werd geraakt door een vrachtauto. In deze zaak werd Sara G. veroordeeld tot een celstraf gelijk aan het voorarrest, 141 dagen en 1 maand hechtenis voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. In april van dit jaar werd het cassatieberoep van de verdachte verworpen.

Begin dit jaar bleek volgens het OM dat „de verdachte haar ibogaïnepraktijk (kennelijk) weer heeft opgepakt”. Ibogaïne is een hallucinogeen dat wordt gewonnen uit de bast van de wortel van de West-Afrikaanse plant Tabernanthe iboga. Het zou helpen om verslaving aan seks, gokken, drank en drugs tegen te gaan. „In veel landen is het gebruik van dit middel verboden en daarom komen veel buitenlanders naar Kockengen om zich er hier mee te laten behandelen. In Nederland mag ibogaïne onder strikte toepassing van regels wel worden gebruikt”, aldus een woordvoerster van het OM.

Hulpeloze toestand

Dinsdag 22 augustus is er een pro-formazitting tegen de vrouw, die ruim veertig jaar geleden vanuit Israël naar Nederland is verhuisd. G. wordt onder meer ervan verdacht in maart van dit jaar iemand met ibogaïne te hebben behandeld, terwijl ze wist dat dit middel voor de gezondheid of het leven bedreigende bijwerkingen kon hebben. Dit zou ze volgens justitie aan het slachtoffer hebben verzwegen. Ook zou zij onjuiste informatie hebben gegeven aan de hulpdiensten, die werden ingeschakeld toen het slachtoffer onwel werd. De aanklacht luidt daarom niet alleen het opzettelijk uitdelen van voor het leven of de gezondheid schadelijke waren en doodslag dan wel het toebrengen van (zwaar) lichamelijk letsel, maar ook iemand in hulpeloze toestand brengen of laten.

De verdachte vluchtte volgens het OM na het laatste voorval naar Duitsland. Na het uitvaardigen van een Europees arrestatiebevel werd zij eind februari aangehouden en na enige tijd uitgeleverd aan Nederland. Ze zit sinds mei in voorarrest. Haar advocaat wil in dit stadium niet reageren.