Na kritiek veroordeelt Trump geweld van witte racisten alsnog als ‘het kwaad’

Charlottesvillle

De Amerikaanse president Trump Foto AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag tijdens een persconferentie alsnog expliciet geweld van de neonazi’s, witte racisten en de Ku Klux Klan veroordeeld. Eerder lag Trump onder vuur omdat hij extreem-rechtse groepen, die afgelopen weekend een gewelddadig verlopen betoging in Charlottesville hielden, niet expliciet wilde bekritiseren.

Trump zei dat „racisme het kwaad” is. Hij verklaarde dat iedereen die geweld pleegt uit naam van intolerantie fout is en zal worden vervolgd. „Wat je huidskleur ook is, we salueren allemaal voor dezelfde vlag, we vallen allemaal onder dezelfde wet en we zijn allen geschapen door dezelfde almachtige God”, aldus de president.

Trump zei verder dat het ministerie van Justitie de aanval met een auto in Charlottesville onderzoekt, waarbij een vrouw werd doodgereden. Verantwoordelijk minister Jeff Sessions noemde dit een daad van binnenlands terrorisme. Trump nam die kwalificatie maandag niet over. (NRC)

Milities in de VS pagina 6-7
    • Casper van der Veen