Lowlands sCience

25-jarig Lowlands ook wetenschappelijk dranklaboratorium voor bezoekers

Historisch: bier op Lowlands
Historisch: bier op Lowlands Foto Roger Cremers

Bezoekers van Lowlands met drank op kunnen tijdens het festival bij Biddinghuizen vanaf vrijdag meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van alcohol op bewegingen. Het onderzoek is opgezet om vallende senioren te helpen. De afdeling Digital Life van de Hogeschool van Amsterdam doet het onderzoek.

Lowlandsgangers die zich vrijwillig melden kunnen op het festivalonderdeel Lowlands Science verschillende bewegingsopdrachten uitvoeren, waaronder een balans- en een looptest. De inname van (extra) alcohol wordt gesimuleerd door het gebruik van een alcoholsimulatiebril, waardoor de deelnemers een inname van extra alcohol ervaren. Hun dronken bewegingen worden onder andere met een 3D-camera geregistreerd. Alcohol verandert de bewegingen en verhoogt het valrisico. Senioren krijgen – ook zonder alcohol – met een verslechterde balans te maken. Uit metingen op Lowlands hoopt men informatie te halen die van belang is om sensoren te ontwikkelen die moeten voorkomen dat senioren vallen. Ook het Radboudumc, de VU en het LUMC doen onderzoek op Lowlands. (NRC)

25 jaar Lowlands op nrc.nl Bekijk het historisch overzicht met foto’s, video-interviews, muziek en verhalen op nrc.nl/25jaarlowlands