De bitcoinbelegger is allang geen anarchistische avonturier meer

Cryptovaluta’s De bitcoin breekt record na record en begint steeds gangbaarder te worden als belegging. Vier bitcoinbezitters vertellen. „Het blijft een beetje gokken.”

Foto iStock

Omhoog, omlaag, omhoog, omlaag. Wie bitcoin – dat speelgeld voor rare techies – met een schuin oog volgt, is de draad al lang kwijt. Kijk, wéér een record!

Maar wie beter kijkt, ziet een digitale muntsoort die heel snel aan waarde wint. Maandag was één bitcoin 4.187 dollar (3.553 euro) waard, een absoluut hoogtepunt.

Wie beter kijkt, ziet ook een baanbrekende, nieuwe technologie die door banken, advocaten, multinationals, notarissen en overheden heel serieus wordt genomen.

En die ziet ook dat bitcoin en andere cryptocurrencies langzamerhand gewone beleggingen beginnen te worden, naast aandelen en obligaties. Al is de populatie nog niet zo divers, bitcoinbezitters zijn al lang niet meer alleen anarchistische avonturiers die in C++ denken. Een paar portretten.

Lees ook: Hoe schaf je bitcoins aan?

Jens Sauer, student econometrie en datawetenschapper, heeft „flink wat” bitcoins

„Haha, nee, ik ga niet zeggen hoeveel bitcoins ik heb. Meer dan drie nullen in euro’s. Vorig jaar heb ik op m’n aangifte aangeklikt dat ik bitcoins heb, maar toen hoefde ik er nog niks over te betalen. Dat is nu anders.

„Ik ben vorig jaar ingestapt. Er was een crash en ik dacht: nu. Mijn ouders vonden het maar zo zo, maar nu wil mijn stiefvader misschien ook wel kopen. Ik heb ook gewoon aandelen, in zilver indexfondsen en ik volg de AEX. Maar daar is het rendement heel laag op.

„Ik vind het idee achter bitcoin goed. Je moet ze minen, er zit een cap op. Er kan niet eindeloos veel bijkomen, niet zoals bij banken die maar geld blijven bijdrukken. Het is een soort digitaal goud.

„Ik heb ook andere currencies. Kleine, zoals neo. Daar zit de echte groei. Neo is net met 500 procent gestegen. Het ging in twee dagen van 10 naar 50. Neo is een Chinese munt en Chinezen kopen graag bij Chinezen. En Chinezen zijn nu ook veel bitcoins aan het kopen, daarom stijgt de koers zo. En daarom ben ik in neo ingestapt. Dat was een goede keuze.

„Ik kijk niet zozeer naar de koers van een munt, maar naar eigenschappen. Elke coin heeft z’n eigen dingetje. Kun je ermee programmeren, zoals ether? Is het privé, zoals monero? Op basis daarvan kies ik.

„Ik kijk wel een paar keer per dag of ik moet ingrijpen, maar ik verkoop niet dagelijks. Ik moet ook nog studeren en werken. Ik wil niet dat het mijn hele leven overneemt.”

Jos Groot, oud-rechercheur op Curaçao, heeft verschillende digitale valuta’s

„Ik heb bij de politie gewerkt. Ik deed recherchewerk, zware criminaliteit, op Curaçao. Dan houd je best wat over aan de vergoedingen. Maar je spaarpotje op de bank zetten levert geen moer op.

„Door collega’s ging ik me in bitcoin en andere valuta’s verdiepen. Die collega’s verdienden er fors op. Die waren op 300 euro ingestapt, en nu zijn ze tien keer zoveel waard.

„Ik heb geen bitcoin, daar ben ik te laat mee. Ik had vorige maand in moeten stappen, toen had ik er eigenlijk twee moeten kopen. Maar nu vind ik een paar duizend euro voor één bitcoin echt te gek. Ik heb wel andere valuta’s, zoals litecoin, feathercoin en cloakcoin.

Ik heb me niet heel erg in de technologie verdiept. Ik lees er wel over, maar ik kijk vooral naar de statistieken. Dan probeer ik zo laag mogelijk in te stappen en weer uit te stappen als het stijgt. Dat lukt dan af en toe.

Ik zit er voor niet zoveel in, hoor. Onder de 1.500 euro. En ik ga alleen verder met de winst. Als iets van 400 naar 800 gaat, haal ik het eruit en ga ik alleen met die 400 verder. Op die manier is het vrij risicoloos, dan raak je niet aan lagerwal.

„Je kunt altijd wel gokken, je hoeft maar een site open te klikken. Ik wil ook andere dingen doen. Ik verbouw mijn huis, ik fotografeer, ik voetbal. Gokken wordt gauw een gewoonte, en dan een verslaving.”

Lees ook: Nu ook de bovenwereld om is, breekt bitcoin record na record

Sebastiaan Roebroeks, ‘start-upliaison’, heeft een stukje bitcoin en wat andere valuta

„Ik had mezelf voorgenomen om dit jaar te beginnen met investeren. Ik ben 27, ik vind dat ik wat serieuzer met geld moet omgaan. Cryptocurrencies zijn best risicovol, dus ik heb ook aandelen. Er zit iets van 2.000 euro in. Het meeste geld zit in grote soorten zoals bitcoin, iota en ether. Er zit ook wat geld in kleine soorten zoals qrl.

„In het begin hield ik de koersen elke dag bij, maar daar werd ik gek van. Ik hou de munten nu langer vast. Dat kost me wel wat procenten winst, maar het scheelt me ook kopzorgen.

„Ik ben redelijk op het verkeerde moment ingestapt: begin juni. Het trok erg aan in juni, maar in juli en augustus zakte het weer in. Opeens begonnen de tuinman en de loodgieter er ook over, dan weet je dat het een hype is. Maar nu sta ik weer in de plus.

„Ik doe het echt voor de winst. Ik zou me meer in de techniek moeten verdiepen. Voor mijn werk koppel ik grote bedrijven aan start-ups en sommige doen ook dingen met bitcoin. Ik weet er dus wel iets van. Maar de techniek wordt me al snel te ingewikkeld.

„Het blijft een beetje gokken en daar hou ik niet zo van. Ik ben twee keer in mijn leven in het casino geweest. De eerste keer zette ik 4 euro op de roulette en won ik. Ik ben meteen naar buiten gegaan en heb die 130 euro met mijn vrienden opgedronken.”

Daniël van Gils, ‘developer advocate’, game designer en kunstenaar, heeft geen bitcoins meer

„In de vroege jaren van bitcoin, rond 2011 of 2012, heb ik zelf één bitcoin gemined. Ik had twee gamelaptops en een desktopcomputer aangezet en ben op vakantie gegaan. Die dingen hebben twee weken staan roken in mijn studio en toen ik terugkwam had ik 0,89 bitcoin. Dat was toen tien euro.

„Digitale valuta komen uit de anarchistische beweging, ik vind dat interessant. Het hele idee van bankieren wordt anders. Hoe moet de Belastingdienst controleren of je al je bitcoins hebt opgegeven? En wat als alle bitcoins straks uitgerekend zijn? Dat is net alsof al het goud van de wereld is opgegraven.

„Maar bitcoins worden eigenlijk pas echt interessant als je ermee kunt betalen. Arnhem, waar ik woon, wilde de bitcoinstad worden. Je kon hier zelfs bij de Spar met bitcoins betalen. Maar dat zie ik nu niet meer. Nu is het gewoon om mee te speculeren, en zo is het niet bedoeld.

„Maar goed. Die ene bitcoin die ik gemined had, dus. Daar had ik een jaar niet naar omgekeken. Toen crashte de harde schijf waar-ie op stond en die heb ik bij een verhuizing weggegooid. Ik ken heel veel van dit soort verhalen.

„Ik wil nu niet meer instappen, het is mij te speculatief. Mijn geld zit in mijn huis. Twee jaar geleden had je ook zo’n stijging, toen werd het hele internet gek. Alleen maar mensen die geld zagen.”

Sinds begin augustus heeft de bitcoin er een broertje bij: bitcoin cash.