Bill Gates doet miljardendonatie, maar blijft toch de rijkste

Donatie

Microsoft-oprichter Bill Gates doneerde onlangs in één klap 4,6 miljard dollar. Gates gaf in totaal al zo’n 35 miljard dollar weg.

Bill Gates bracht vorig jaar een kort bezoek aan Nederland om aandacht te vragen voor de vooruitgang die de Bill and Melinda Gates Foundation boekt bij de bestrijding van armoede en ziektes in de wereld.
Bill Gates bracht vorig jaar een kort bezoek aan Nederland om aandacht te vragen voor de vooruitgang die de Bill and Melinda Gates Foundation boekt bij de bestrijding van armoede en ziektes in de wereld. Foto ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP

Het is Bill Gates’ grootste donatie sinds 2000, maar wie de 4,6 miljard dollar (3,9 miljard euro) van de Microsoft-oprichter heeft mogen ontvangen, is nog niet duidelijk. Tot nu toe gingen zijn schenkingen vooral naar zijn eigen Bill and Melinda Gates Foundation en dat ligt nu ook weer voor de hand.

Uit een melding van beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission van maandag blijkt in elk geval dat Gates op 6 juni 46 miljoen aandelen Microsoft voor „$0,0000” van de hand heeft gedaan. Zijn charitatieve record uit 1999 staat nog overeind: toen gaf de nu 61-jarige Gates 5 procent van zijn aandelen weg. Dat was destijds 16 miljard dollar waard. Een jaar later gaf hij nog eens 5,1 miljard weg. Beide stortingen kwamen bij zijn eigen stichting terecht. Inmiddels staat de teller, sinds 1994, op zo’n 35 miljard dollar, volgens berekeningen van persbureau Bloomberg.

Grootste private donor

Met zijn recente storting voert Gates voor dit jaar de lijst van gulle gevers aan. Warren Buffett, miljardair dankzij zijn beleggingsfonds Berkshire Hathaway, gaf deze zomer voor 3,1 miljard dollar weg aan goede doelen. Daarbij ging het grootste deel naar de stichting van het echtpaar Gates. Michael Dell, oprichter van de gelijknamige pc-bouwer, stortte dit voorjaar 1 miljard dollar in de Michael and Susan Dell Foundation.

De Bill and Melinda Gates Foundation spant zich vooral in om de positie van kinderen in arme landen te verbeteren. In een verantwoording aan Buffett, die ruim tien jaar geleden 30 miljard dollar aan de stichting schonk, schreven Gates en zijn vrouw begin dit jaar dat wereldwijd de kindersterfte in de armste landen al jaren afneemt: sinds 1990 gaat het om een daling van in totaal 122 miljoen kinderen. Die daling is vooral het gevolg van investeringen in vaccinatie, voeding en onderwijs en daarbij speelt Gates als grootste private donor een substantiële rol.

Gates werd in de jaren negentig naar eigen zeggen hardhandig met zijn neus op de feiten gedrukt toen hij met zijn vrouw op safari in Afrika was. Zij waren geschokt, zo schreef hij begin dit jaar nog eens aan Buffett, „dat miljoenen kinderen in Afrika stierven aan malaria, longontsteking en diarree. Kinderen in rijke landen gaan hier niet dood aan. Zij stierven omdat zij arm waren. Voor ons was dat het meest onrechtvaardige in de wereld.”


De melding van de donatie van Bill Gates bij de Securities and Exchange Commission:

‘Giving Pledge’ van miljardairs

Sinds het initiatief van Gates is het schenken aan goede doelen onder miljardairs bijna routine geworden. Zo maakte Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in 2015 bekend 99 procent van zijn vermogen (destijds 42 miljard dollar) in een charitatieve stichting te steken. Inmiddels hebben 158 (meestal) miljardairs zich aangesloten bij The Giving Pledge. Zij zeggen toe om de helft van hun vermogen weg te geven. Volgens de initiatiefnemers van The Giving Pledge, Gates en Buffett, staat de teller al op 365 miljard dollar.

De schenkingen of toezeggingen van de miljardairs kunnen overigens niet alleen maar op sympathie rekenen. Door hun grote giften bepalen zij volgens critici voor een deel de politieke agenda. De Duitse reder – en miljardair – Peter Krämer, pleitte eerder voor een extra belasting voor superrijken zodat democratisch via een overheid beslist kan worden wat er met het geld gebeurt. Het jaarlijkse budget van de Gates Foundation is bijvoorbeeld groter dan dat van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties.

Ondanks zijn donatie vorige maand staat Bill Gates volgens de rijkenlijst van Bloomberg, de Billionairs Index, nog altijd op de eerste plaats van allerrijksten op aarde, met een vermogen van rond de 90 miljard dollar.

Hij werd eind juli even gepasseerd door Amazon-oprichter Jeff Bezos, maar toen de koers van diens webwinkel abrupt daalde, stond Gates aan het eind van de beursdag gewoon weer op nummer één. En die positie heeft hij ondanks zijn miljardendonaties sinds mei 2013 weten te behouden.

    • Erik van der Walle