Recensie

Recensie Film

Een wel heel schone en idealistische zwerver

Romantisch drama ‘Hampstead’ is een voorspelbare film met een weinig overtuigende romance tussen Diane Keaton en Brendan Gleeson.

Brendan Gleeson en Diane Keaton in Hampstead.
Brendan Gleeson en Diane Keaton in Hampstead.
    • André Waardenburg

’s Ochtends wordt weduwe Emily (Diane Keaton) wakker van haar wekkerradio, die nieuws spuit over de huizencrisis in Londen. Zij woont in een groot maar lekkend appartement in de dure wijk Hampstead. De bewoners hopen dat een leegstaand ziekenhuis wordt opgeknapt, want dat is goed voor de huizenprijzen. Ze weten dan nog niet dat de empathische Emily bevriend raakt met Donald, een zwerver die op het ziekenhuisterrein in een zelfgebouwd huis woont en zijn eigen groente kweekt.

Hampstead is gebaseerd op het verhaal van een echt bestaande zwerver die een juridisch gevecht aanging met een rijke grondontwikkelaar. Het is duidelijk wie de schurk is in Hampstead, maar de held mocht natuurlijk niet al te viezig zijn. Dus werd de sympathieke en charmante Brendan Gleeson gecast, die rondloopt met een baard en wat vettig haar dat echter wel perfect in model zit. Regisseur Joel Hopkins laat expliciet zien dat de idealistische zwerver zich in een meertje wast, zodat de toeschouwer niet van hem zal walgen. Voor de zekerheid mag hij ook nog in bad bij Emily. Dan is de weg vrij voor een weinig overtuigende romance in een voorspelbare film die net zo schoongewassen is als Donald „Tramp”.