Air Berlin vraagt faillissement aan

Alle vluchten worden voorlopig voortgezet doordat de Duitse regering geld steekt in de luchtvaartmaatschappij.

Foto Clemens Bilan/EPA

Air Berlin heeft dinsdag faillissement aangevraagd. De Duitse luchtvaartmaatschappij ziet geen toekomst meer nadat de Arabische grootaandeelhouder Etihad Airways bekendmaakte het bedrijf niet langer financieel te steunen. Etihad bezit ruim 29 procent van de aandelen van Air Berlin en deelt sinds 2012 vluchten met die Duitse maatschappij.

Alle vluchten kunnen voorlopig doorgaan, mede dankzij een krediet van de Duitse overheid. Daarmee wordt het bedrijf in staat gesteld kopers te zoeken voor de maatschappij. Zowel het ministerie voor Economische Zaken als het ministerie voor Transport lieten dinsdag weten een lening van 150 miljoen euro aan het noodlijdende bedrijf te verstrekken om de operationele zaken voorlopig voort te zetten, aldus AP.

Vakantiegangers en reizigers

De ministeries doen dat omdat “er momenteel tienduizenden vakantiegangers en reizigers over de hele wereld zijn. Die zouden anders niet terug kunnen komen met Air Berlin naar Duitsland.”

Onder meer branchegenoot Lufthansa, waarmee Air Berlin nu ook al samenwerkt, heeft al belangstelling getoond.

De tweede vliegtuigmaatschappij van Duitsland slaagde, ondanks de geldstroom vanuit de Verenigde Arabische Emiraten, er niet in om uit een zware financiële crisis te komen. Etihad Airways pompte veel geld in Air Berlin om zijn eigen positie in Europa te versterken. Al jaren lijdt het concern grote verliezen, ook al voor de overname in 2012.

Verlies neemt toe

In 2016 nam het verlies toe tot 782 miljoen euro. Volgens Air Berlin kwam dat vooral door herstructureringskosten. In het eerste kwartaal van 2017 leed het concern een verlies van 293 miljoen euro.

Lees ook: Alitalia zet eerste stap naar mogelijk faillissement

Etihad nam de afgelopen jaren een steeds groter belang in twee noodlijdende, Europese vliegtuigmaatschappijen. De groep bezit 49 procent van Alitalia en 29,2 procent van Air Berlin. Luchtvaartmaatschappij Alitalia is werd eerder dit jaar onder curatele gesteld nadat het personeel een reddingsplan had afgewezen.