‘Aanvalsplan Guam ligt klaar, maar Kim wacht acties VS af’

Kim zei dat het Noord-Koreaanse leger paraat staat, maar dat hij “het dwaze gedrag van de VS nog even aankijkt”.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een onderzoeksrapport ontvangen van zijn leger over zijn plannen voor een aanval op het Amerikaans eiland Guam.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een onderzoeksrapport ontvangen van zijn leger over zijn plannen voor een aanval op het Amerikaans eiland Guam. Foto KCNA/via Reuters

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft dinsdag een rapport gekregen van zijn legerleiding over een mogelijke aanval op Guam, meldt het staatspersagentschap KCNA. Vorige week maakte Noord-Korea bekend dat het een aanval op het Amerikaanse eiland in de Stille Oceaan tot de mogelijkheden behoort.

Ondanks dat Kim met zijn legerleiding en de plannen op de foto ging - op de achtergrond staat een luchtfoto van vliegbasis op Guam - heeft hij een pas op de plaats gemaakt in het verbale conflict met de Verenigde Staten. Hij heeft vooralsnog besloten nog geen raket richting Guam te lanceren, Kim wacht de acties van de Amerikaanse president Donald Trump af.

Kim wordt bijgepraat door zijn legerleiding met de Andersen Air Force basis op de achtergrond.

Kim wordt bijgepraat door zijn legerleiding met de Andersen Air Force basis op de achtergrond. Foto KCNA/via Reuters

Hij waarschuwde wel dat een aanval op Guam nog altijd mogelijk is wanneer die “domme Yankees” blijven provoceren. Het Noord-Koreaanse leger blijft paraat, maar Kim zei volgens het staatspersbureau ook dat hij “het dwaze en domme gedrag van de VS nog even aankijkt”.

“De VS waren de eersten die atoomwapens bij ons in de buurt plaatsten. Amerika moet eerst de juiste beslissing nemen en de juiste acties ondernemen als zij de spanning in dit gebied willen verlagen en een gevaarlijke militaire clash willen voorkomen.”

Als Noord-Korea iets onderneemt, dan is het “game on“, dat zei de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis maandag. De VS zullen de raket “uitschakelen”, waarmee hij bedoelt dat het Amerikaanse leger raketten gericht op Amerikaanse doelwitten zal neerhalen. Hij voegde er wel aan toe dat dit allerminst een oorlogsverklaring is. De VS zullen alleen militair handelen als het noodzakelijk is.

In een opiniestuk in The Wall Street Journal benadrukten Mattis en Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, dat het niet de bedoeling is om een machtswissel in Pyongyang te bewerkstelligen. De VS blijven bereid om met de Noord-Koreanen te onderhandelen als Kims dreigementen aan de VS stoppen.

Lees ook: Guam is wederom pion in een geopolitiek spel Hoe wordt er gereageerd op het eiland? En wat voor eiland is Guam eigenlijk precies?

Het plan voor de raketaanval op Guam vormt een reactie op uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump. Die zei dat Noord-Korea “hel en verdoemenis” te wachten staat als het land de VS blijft bedreigen.

Noord-Korea deed die uitspraken donderdag af als “enorme onzin”. Het staatspersbureau van het land, KCNA, citeerde generaal Kim Rak Gyom:

“Een normale dialoog is niet mogelijk met zo’n man die geen enkele rationaliteit bezit. Alleen absoluut geweld helpt bij hem.”

    • Bas Tooms