Zeker twintig doden bij aanval in Burkina Faso

Gewapende mannen openden het vuur in een restaurant. Volgens de minister van Communicatie gaat het om een terroristische aanslag.

Veiligheidstroepen in Burkina Faso proberen een einde te maken aan de aanval op een restaurant in de hoofdstad. Foto Reuters

Bij een aanval door gewapende mannen op een Turks restaurant in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, zijn zondagavond twintig mensen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau AP na een verklaring van de minister van Communicatie. Er zouden zeker acht mensen gewond zijn geraakt. Volgens de minister gaat het om een terroristische aanslag.

Veiligheidstroepen hebben de aanslagplegers gedood. De aanslag is nog niet opgeëist. Volgens de minister zou een van de slachtoffers de Franse nationaliteit hebben. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken laat weten dat er onder de slachtoffers ook iemand met de Turkse nationaliteit is.

De Franse president Emmanuel Macron heeft de aanslag in een schriftelijke verklaring veroordeeld. Hij heeft laten weten contact op te nemen met de autoriteiten in Burkina Faso om de situatie na de aanval te bespreken.

Aanslag

Gewapende mannen kwamen op een motor aanrijden en openden vervolgens het vuur op bezoekers van het restaurant. De eetgelegenheid zou volgens het persbureau de afgelopen jaren populair zijn geworden onder buitenlanders.

Lees ook: Ook Burkina Faso lijkt nu te bezwijken onder terrorisme

De Franse ambassade in Burkina Faso heeft contact met de lokale autoriteiten. De ambassade adviseert Fransen het gebied te vermijden.

Onrust

Het Turkse restaurant ligt volgens persbureau AFP vlakbij de koffiezaak waar in januari 2016 ook al een aanslag werd gepleegd. Bij deze aanslag werden ook bezoekers van een hotel gegijzeld. In totaal kwamen 29 mensen om het leven. De aanslag werd opgeëist door de aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroep Al-Mourabitoun.

Het is al langer onrustig in het land nadat in 2014 de 27 jaar lang heersende dictator Blaise Compaoré werd verdreven. In de daaropvolgende jaren werden er meerdere staatsgrepen verijdeld.

Ook in de regio is het onrustig. De terreurgroep Al-Mourabitoun is de sterkste in Noordwest-Afrika en wordt geleid door de Algerijn Mokhtar Belmokhtar. Ze pleegden al eerder meerdere dodelijke aanslagen in Mali.

    • Belia Heilbron