Turkije

Turkse Nederlander opgepakt in Turkije voor spandoek

In Turkije is afgelopen vrijdag de Turks-Nederlandse activist Volkan Caliskan opgepakt. Volgens Turkse media liet hij samen met zestien anderen tijdens de voetbalwedstrijd Besiktas-Konyaspor een spandoek zien met daarop de tekst „Laat Nuriye en Semih leven!” Nuriye Gülmen en Semih Özakca zijn leraren die vorig jaar werden ontslagen na de couppoging. Ze zijn ruim vijf maanden in hongerstaking omdat ze hun baan terug willen. Gülmen en Özakca zitten sinds eind mei in de gevangenis. Alle zeventien mensen die het spandoek vasthielden, zijn opgepakt. Turkse media melden dat Caliskan en de anderen zijn gearresteerd voor het verspreiden van propaganda. Zijn broer schrijft op Facebook dat Caliskan niet wist wat er op het spandoek voor hem stond. (NRC)

    • Diederik Huffels