Thuiskok: Koken met eieren

Je zal maar pluimveehouder zijn. Wat altijd maar weer blijkt in tijden van milde nood (zoals de afgelopen twee weken) is hoe hypocriet je medemens is. Stap je over op een zogenaamd wondermiddel om je kippen gezond en de eieren goedkoop te houden, is iedereen verontwaardigd dat je niet grondig hebt gecontroleerd of er gif in dat middel zat. Maar een cent meer betalen om jou de financiële ademruimte te geven je kippen op een andere manier gezond te houden, ho maar. Vervolgens koopt niemand je eieren meer omdat ze mogelijk een spoortje fipronil bevatten, maar spreekt men van dierenleed als je uit financiële noodzaak je kippen ruimt. Je kunt als pluimveehouder momenteel maar weinig goed doen.

Juist daarom gaan wij deze week met eieren koken. Zelf heb ik de afgelopen weken geen moment getwijfeld of ik ze moest kopen. Ik ben niet bang aangelegd en bovendien moet je wekelijks tientallen eieren gaan eten voordat het „matig toxische” fipronil schadelijk kan zijn. Die aantallen zijn minder idioot dan ze klinken, want Nederlanders eten gemiddeld meer dan tweehonderd eieren per persoon per jaar.

De Vlaming Luc Hoornaert houdt het niet bij een gebakken eitje met spek. Hij is volgens mij zo’n fijnproever die er altijd net even wat mooiers, lekkerders en verfijnders van wil maken. Zijn boek Ei op het menu staat vol met recepten die dat bewijzen. In dezelfde serie stond eerder kip op het menu, dus met dit boek is en passant het ‘kip of het ei’-dilemma beslecht.

Hoornaert en zijn vaste foodfotograaf Kris Vlegels nemen u mee op een gastronomische reis met recepten uit het Verenigd Koninkrijk, China en Japan, maar ook uit Iran, Turkije en Korea. Dat de reis wat oosters georiënteerd is, komt door Hoornaerts beroep als handelaar in Japanse culinaire grondstoffen. Er is daarnaast ruimte voor klassiekers zoals de eggs benedict, de île flottante of het perfecte ei van 62 graden Celsius. Achterin staan cocktails die met eiwitten worden gemixt.

Met dit boek zult u echt aan de bak moeten, en uw tafelgenoten zullen geïmponeerd zijn met de prachtige gerechten die uw werk zal opleveren. Wie nog denkt dat eieren maar saaie ingrediënten zijn, zal verrast worden door de verscheidenheid aan recepten. Een uitstekende reden om de pluimveehouder een steuntje in de rug te geven en een paar eieren te kopen.