Tennis

‘Ik ben Robin’, grapt Haase bij nederlaag tegen Federer

Eerste set met 6-3 verloren tegen Roger Federer, maar Robin Haase serveert voor een 2-1 voorsprong in de tweede. De Hagenaar staat voor de eerste keer in zijn carrière in de halve finale van een masterstoernooi, in een uitverkocht stadion in Montréal. „Come on, Roger”, schreeuwt een toeschouwer. „Ik heet Robin”, reageert Haase ad rem. Het publiek applaudisseert voor de underdog, die zijn hand opsteekt en lacht.

Dat de dertigjarige Haase zaterdagavond in de halve finale van de Rogers Cup verloor van Federer was geen verrassing. Met 6-3 en 7-6 was de Zwitserse grootmeester hem de baas. In alle facetten net een tikje beter, zeker op beslissende momenten als in de tiebreak. Voor Haase is de halve finale in Montréal ondanks de nederlaag een hoogtepunt in zijn carrière.

Nooit eerder haalde hij op één toernooi 360 punten voor de ATP-wereldranglijst, waardoor hij zal klimmen van plaats 52 naar 35. Als er naast de geblesseerde Novak Djokovic en Stan Wawrinka nog een speler zich afmeldt voor de US Open, behoort Haase tot de geplaatste spelers op het laatste grandslamtoernooi van dit seizoen, dat op 28 augustus begint. Een bekroning voor een sterk seizoen voor de jarenlange nummer één van Nederland. „Het was een geweldige week”, twitterde Haase. „Op naar de volgende.” (NRC)

    • Maarten Scholten