‘Smit voorgedragen als topman KNVB’

Ingewijden bevestigen dat Jan Smit (71) volgende maand wordt voorgedragen. Eric Gudde is beoogd directeur betaald voetbal.

Jan Smit (rechts) samen met voetbaltrainer Michel Preud'homme
Jan Smit (rechts) samen met voetbaltrainer Michel Preud'homme Foto Vincent Jannink/ANP

Oud-Heraclesvoorzitter Jan Smit (71) wordt volgende maand voorgedragen als nieuwe president-commissaris van de KNVB. Ingewijden bevestigen de berichtgeving van De Telegraaf vanochtend. Eric Gudde, die dit jaar afzwaait als algemeen directeur van Feyenoord, is beoogd directeur betaald voetbal als opvolger van Bert van Oostveen.

Lees ook ons interview met Jan Smit: Hij was de laatste échte voorzitter in het voetbal

Daarmee komt een einde aan bijna een jaar waarin de proftak van de KNVB door een interim-directeur en twee commissarissen werd geleid. De benoeming van Smit, die breed draagvlak geniet na 19 jaar voorzitterschap van Heracles Almelo, moet beslag krijgen op de Algemene Vergadering Betaald Voetbal op 4 september. Daarna zou de benoeming van Gudde, die al langer in verband werd gebracht met de vacature in de directie betaald voetbal, later in het najaar aan bod komen.

Volgens plan van de selectiecommissie, onder leiding van oud-Ajaxbestuurder John Jaakke, neemt onder meer oud-werkgeversvoorman en CDA-senator Niek Jan van Kesteren zitting in de rvc van de KNVB.

    • Bart Hinke