Brieven

reactie op Trichet

Als we niet blijven hervormen, komt er zo weer crisis

Foto LOUISA GOULIAMAKI/AFP

Bij een nieuwe tegenslag kunnen politiek en centrale banken weinig doen, stelt oud-ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet in NRC (9/8). Dat is krachtige taal, zeker in het licht van de aankondiging van een aantal deskundigen dat deze tegenslag eraan komt. Wat mij echter nog meer vrees aanjaagt, is dat de crisismaatregelen die de centrale banken de afgelopen jaren hebben genomen onder leiding van Draghi, door politici en anderen beschouwd worden als permanente (!) steun. Er bestaat grote noodzaak tot structurele hervormingen in Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland, een noodzaak die door de centrale banken krachtig naar voren moet worden gebracht bij hun regeringen. Maar in Italië en Griekenland komt daar niets van terecht. Europa heeft echter dankzij Duitsland en Nederland een overschot op de handelsbalans. Hierdoor hebben we in de eurozone nog enige macro-economische ruimte en kunnen we nog structurele hervormingen in gang zetten die de groei en het vertrouwen versterken, zo vervolgt Trichet. Dit is echter een als-danverhaal. Als de genoemde hervormingen er maar steeds niet komen of indien ze geblokkeerd worden bijvoorbeeld in Frankrijk door de vakbonden, dan blijven de Zuid-Europese landen dus rustig op de rug van Duitsland en Nederland verder parasiteren.