Politie: Deense onderzeeër expres gezonken, journalist is nog vermist

De Deense politie heeft niemand aangetroffen in de onderzeeër die vrijdagochtend zonk ten zuiden van Kopenhagen. De vermiste Zweedse journalist Kim Wall was niet aan boord. Zij was donderdagavond gaan varen met eigenaar Peter Madsen en is sindsdien spoorloos.

Volgens de politie is de onderzeeboot expres gezonken. Madsen blijft nog in ieder geval vierentwintig dagen vastzitten op verdenking van moord op Wall. Zijn advocaat Betina Hald Engmark zegt dat hij alle beschuldigingen weerspreekt.

Madsen zou tegenstrijdige verklaringen hebben afgegeven. Hij zegt dat hij Wall op het eiland Refshaleøen in Kopenhagen heeft afgezet, maar zijn verhaal is niet consistent, aldus de politie.

Wall (30) was aan boord van de privéonderzeeër UC3 Nautilus voor een reportage over Madsen en de onderzeeër. Ze neemt haar telefoon niet op en is ook voor haar vriend en familie onbereikbaar. Haar vriend heeft haar vrijdagmorgen als vermist opgegeven. De zoektocht naar Wall gaat intussen door. Duikers en helikopters zijn ingezet.

Peter Madsen is uitvinder en ruimtevaartingenieur en heeft de UC3 Nautilus zelf ontwikkeld. De via crowdfunding gefinancierde boot ging in 2008 voor het eerst te water. Vrijdag zonk de onderzeeër tot zeven meter diep op de bodem van de Køgebaai, zo’n veertig kilometer ten zuiden van Kopenhagen.

Het Committee to Protect Journalists (CPJ) heeft de Deense autoriteiten opgeroepen er alles aan te doen om Wall op te sporen. „Denemarken zou geen gevaarlijk land moeten zijn voor journalisten”, schreef het CPJ in een persverklaring. (NRC)

    • Maral Noshad Sharifi