Na Charlottesville gaat de strijd online door

De strijd tussen voor- en tegenstanders van Trump en aanhangers van de ‘alt-right’-beweging gaat na afgelopen weekend online stevig door.

Bloemen op de plek in Charlottesville waar de auto zaterdag inreed op de demonstranten die tegen extreem-rechts protesteerden.
Bloemen op de plek in Charlottesville waar de auto zaterdag inreed op de demonstranten die tegen extreem-rechts protesteerden. Foto Tasos Katopodi / EPA

Na het bloedige weekend in Charlottesville (Virginia) gaat de strijd tussen voor- en tegenstanders van Trump en aanhangers van de ‘alt-right’-beweging online stevig door. Onder de noemer ‘END OF HATE’ vallen twitteraars de beweging bij of juist aan.

Op social media proberen antifascisten deelnemers aan de extreem-rechtse demonstraties met foto’s aan de schandpaal te nagelen. Met de begeleidende tekst ‘do you employ us?’ worden werkgevers van demonstranten in wezen opgeroepen deze mensen te ontslaan. Iets wat ook gebeurt, zo lijkt het:

Twitter avatar hshyamsundar Harini Shyamsundar Sign on the door of Top Dog on Durant Ave confirms Cole White is no longer employed by the chain https://t.co/ROwAed2NOl

Een van de andere foto’s die online veel gedeeld werd, was de foto van een student politicologie aan de Universiteit van Nevada.

Twitter avatar YesYoureRacist Yes, You’re Racist This angry young man is Peter Cvjetanovic, a student at @unevadareno https://t.co/7rLGJkcT3o

Een radiostation interviewde hem erover:

“Ik had niet verwacht dat de foto zoveel verspreid zou worden. Ik begrijp dat de foto een erg negatieve connotatie heeft. Maar ik hoop dat mensen bereid zijn te snappen dat ik niet de boze racist ben die je ziet in de foto. Als een witte nationalist hou ik van alle mensen. (..) Wij zijn niet allemaal haatdragend, we willen gewoon behouden wat we hebben.”

Terug in de jaren zestig

Nog een andere foto die viral ging was het beeld van de zwarte jongen die in een parkeergarage, pal naast het politiebureau, door demonstranten met stokken in elkaar werd geslagen. Het was een beeld dat je zo terugzet naar de tijd van de rassenrellen in de VS in de jaren zestig:

Gizmodo sprak met het slachtoffer, de twintigjarige Deandre Harris, die blij is dat hij nog in leven is, maar niet begrijpt dat de demonstratie mocht plaatsvinden:

“Dat ze hier mochten demonstreren is echt idioot. Je denkt dat de KKK hiernaartoe komt om te protesteren en dan vredelievend blijft? Ik begrijp dat iedereen recht heeft op vrije meningsuiting, maar dit was een slecht besluit van de burgemeester.”

Een andere tweet die dit weekend viral ging na de demonstraties was van een Amerikaanse onderzoeker die een clip van een oude Amerikaanse propagandafilm twitterde:

De film ‘Don’t be a sucker’ waarschuwt voor de sluipende gevaren van extreem-rechts. De tweet werd al meer dan 85.000 keer geretweet.

The Hate He Dares Not Speak Of

Maandag werd het hoofdcommentaar van The New York Times, met als titel ‘The Hate He Dares Not Speak Of’, ook trending topic.

Twitter avatar Lonman06 Lonman NYT, why is it that you have a problem with everything Trump does, but you never questioned anything Obama did? The Hate He Dares Not Speak
Twitter avatar SilverAdie A.Silver-MeMEs-GIFs The End of Hate -The Hate He Dares Not Speak - Daily Stormer #Anonymous #mondayfeeling #mondaythoughts https://t.co/4KI7yw3ZFT
Lees ook: Halfslachtige Trump gehekeld door eigen partij

In het artikel beschrijft de krant hoe Trump eerst weigerde het geweld expliciet te veroordelen. Dat kwam hem op veel kritiek te staan, ook uit zijn eigen partij, maar leverde hem zoals te verwachten lof op van de extreem-rechtse demonstranten: ‘Hij veroordeelde ons niet!’. Het staat in scherp contrast met Trumps snelle veroordeling van geweld dat is gepleegd door moslimextremisten, zo schrijft de krant.

‘Trump is de enige in de moderne, presidentiële geschiedenis, die gebruik maakt van aanhangers van vooroordelen en intolerantie. Hij begon zijn politieke carrière met een leugen over Obama’s burgerschap en heeft nog nooit de woorden en daden van bewegingen die hem steunen, als extreem-rechts, neonazi’s of de Ku Klux Klan, veroordeeld.(..) In de wanhoop van zijn falende presidentschap blijft hij zich aan ze vastklampen.’

Lees ook: Extreem-rechts claimt more zege na Charlottesville

En dan was er nog een beeld dat The Washington Post iconisch verklaarde en dat de auto vastlegde op het moment dat het de menigte inreed.

Het moment dat de auto op de tegendemonstranten inrijd in Charlottesville. Foto Ryan M. Kelly/The Daily Progress via AP

De Colombia Journalism Review interviewde de fotograaf, die stom geluk had dat hij niet geraakt werd door de auto:

“Ik stond een paar seconden op de weg en ging net opzij toen de auto eraan kwam. Ik zag de auto toen pas. Ik ging er vanuit dat de auto uit de weg wilde gaan en een rondje om wilde rijden, dus ik vermoedde niets, tot hij me twintig seconden later voorbij snelde. Als ik iets later was geweest, had ik midden op de weg gestaan. Dat moet ik eerlijk gezegd nog steeds verwerken. (..) Ik stond precies op die plek, maar ik heb geluk gehad.”

    • Anouk Eigenraam