Rode Kruis: minstens 300 doden in Sierra Leone door modderstromen

Het leger van het Afrikaanse land is inmiddels ingezet om te helpen bij de reddingsoperatie.

De modderstromen in Sierra Leone. Still uit video YouTubekanaal Breaking News

Door modderstromen in de hoofdstad van Sierra Leone, Freetown, zijn maandag volgens het Rode Kruis minstens 312 mensen omgekomen. Het leger van het West-Afrikaanse land is inmiddels ingezet om te helpen bij de reddingsoperatie.

Het precieze aantal doden is onbekend, buiten het Rode Kruis zijn er nog geen officiële dodentallen bekendgemaakt. Een mortuariummedewerker in Freetown schatte eerder tegenover AP dat er zo’n tweehonderd lichamen bij hem zijn binnengekomen. Zijn werkgever had niet genoeg ruimte alle lijken te bergen. Naast de tientallen doden zijn tot nu toe tweeduizend mensen hun huis kwijtgeraakt, meldt AFP. Volgens het persbureau behoren de overstromingen van maandag tot de dodelijkste in Afrika in twintig jaar tijd.

Regenseizoen

Het is regenseizoen in Sierra Leone. In dichtbevolkte hoofdstad Freetown - inwonertal: 1,2 miljoen - regent het zes maanden per jaar. Veel van de arme buurten in het land hebben een gebrekkig waterafvoersysteem, waardoor aanhoudende regen en modder die ten gevolge daarvan gaat schuiven vaak veel schade aanrichten.

Beelden die op sociale media zijn gezet laten flinke modderstromen zien die door de straten van Freetown kolken. Een AFP-journalist bericht dat inwoners van de stad bezig zijn met het bergen van lichamen. Meerdere huizen zijn bedolven onder de modder.

Sierra Leone is een van de armste landen wereldwijd. Ongeveer 60 procent van de zeven miljoen mensen tellende bevolking leeft onder de armoede grens. Vanaf eind 2013 was het land samen met Guinea en Liberia het epicentrum van de ebola-epidemie die West-Afrika overspoelde en aan zo’n elfduizend mensen het leven kostte. Twee jaar later verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Sierra Leone ebolavrij.

De ligging van het land:

    • Guus Ritzen