Marie-Louise omarmde het gezin

Opnieuw Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

 
Nuis en Van den Boogaard

Mater familias Marie-Louise Rebers (84, rechts) vierde op 16 augustus 1975 met zussen Else (63, benjamin, links), Yvonne (67, elf-na-de-oudste, midden), An (79, middelste van acht broers, rechtsmidden) de verjaardag van Emmy (69, oudste van drie jongste zussen, links-midden) in de achtertuin van haar huis op Tafelberg 52 in Dordrecht.

„We hadden een gezin van dertien kinderen. Mijn ouders kenden elkaar van sigarettenfabriek Turmac in Zevenaar. Moeder werkte op kantoor, vader was drukker. Na de oorlog had hij de moed voor zichzelf te beginnen. Moeder droeg de mooiste jurken. Zij was een mondaine vrouw én goede moeder. Met een tante wedde zij op haar zevenveertigste wie het eerste zwanger werd van de dertiende. Zij won met de geboorte van Else. Drie jaar later was moeder dood: een auto-ongeluk. Vader reed haar, Else, Yvonne en broertje Jan naar een vakantiehuisje in Den Haag. Een auto van links verleende geen voorrang. Iedereen belandde in het ziekenhuis. Daar stierf moeder. Ik stopte als wijkverpleegkundige en nam haar rol over. Dat was vanzelfsprekend en zwaar. Ik wilde sterk zijn, huilde alleen als niemand het zag. Eigenlijk zou moeder met de trein gaan, maar die dag zei ik tegen vader dat hij hen met de auto moest brengen. Het duurde lang voordat ik dat aan mijn zussen kon vertellen. Het ongeluk had grote impact, hoewel voor iedereen anders. We beseften elkaar nodig te hebben. Dat bleef zo. Ook toen Emmy’s man, kort nadat hij deze foto had gemaakt, stierf. Destijds had ik zelf vijf kinderen, toch spraken we nauwelijks open over het ongeluk. Dat kwam later. Inmiddels hebben we een Jubel-en-treurfonds voor verjaardagen en voor de onontkoombare begrafenissen. Binnenkort bezoeken we moeders graf, zestig jaar nadat zij verongelukte.”

Zelf een foto insturen? Mail opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.