Maarten van der Weijden steekt twee keer het Kanaal over

Voor de derde keer in vier maanden zwom Maarten van der Weijden een grote afstand om geld in te zamelen voor zijn stichting.

Maarten van der Weijden tijdens zijn zwemtocht van Amsterdam naar Rotterdam
Maarten van der Weijden tijdens zijn zwemtocht van Amsterdam naar Rotterdam Foto Lex van Lieshout/ANP

Langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden heeft zondag twee keer het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk overgestoken. Zondagavond laat kwam hij na negentien uur zwemmen aan in het Britse Dover, meldt zijn stichting op Twitter.

Van der Weijden vertrok in de nacht van zaterdag op zondag. Hemelsbreed is de afstand 33 kilometer, maar Van der Weijden moest zo’n 18 kilometer omzwemmen vanwege de stroming. Tijdens de tocht van Dover naar Calais en weer terug werd Van der Weijden begeleid door de boot Sea Satin. Hij pauzeerde iedere twintig minuten om te eten en te drinken.

De voormalig olympisch kampioen openwaterzwemmen deed de oversteek om geld op te halen voor zijn stichting Maarten van der Weijden Foundation, die als doel heeft het leven van kankerpatiënten te verbeteren. In juni zwom hij van Amsterdam naar Rotterdam om geld in te zamelen en in mei zwom hij 24 uur achtereen voor zijn stichting.

Van der Weijden noemde zijn tocht een ‘trainingsrondje’, volgende week maandag maakt hij bekend waarvoor hij in training is.

    • Sophie van Oostvoorn